Начало » Други изповедания и религии » Други религии » Ислям » В Москва се провеждат тържества в чест на 1100-годишнината на исляма в Русия

В Москва се провеждат тържества в чест на 1100-годишнината на исляма в Русия

RU


Превод: Архимандрит Никанор Мишков

Тържествени събития в чест на 1100-годишнината от приемането на исляма от Волжка България, започнаха на 12 януари в Казан и продължиха в Москва, предаде interfax.ru.

Духовното управление на мюсюлманите на Руската федерация проведе на 14 януари 7-та Всеруска годишна конференция „Четения в памет на Шихабутдин Марджани“ на тема „Ислямът на Русия: разбиране на вековния опит на руските мюсюлмани“. Празничната програма завърши с прием и концерт в хотел Метропол.

„В продължение на 1100 години и дори повече нашите джамии – имам предвид джамиите по земите на съвременна Русия – запознават хората с доброто и ги предупреждават да не вършат грях. Ние не се занимаваме с пропаганда на тероризъм и междурелигиозна омраза в джамиите, но, напротив, инструктираме нашите последователи относно тези ужасни явления по време на всяка проповед“, отбеляза на конференцията Равил Хайнутдин, председател на Духовния мюсюлмански съвет на Руската федерация.

1100-годишнината от приемането на исляма от Волжка България по мюсюлманския календар се чества веднъж през 1989 г. по инициатива на върховния мюфтия Талгат Таджудин.

Президентът на Татарстан Рустам Миниханов обаче предложи да се празнува отново през 2022 г. по григорианския календар. Това предложение беше подкрепено от президента на Руската федерация през 2020 г., а вицепремиерът Марат Хуснулин беше назначен за ръководител на организационния комитет за честването на годишнината.

Източник: Facebook

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal