Начало » Новини » България » Всенощно бдение в чест на Свети Патриарх Евтимий в Бачковския Монастир | VIDEO & СНИМКИ

Всенощно бдение в чест на Свети Патриарх Евтимий в Бачковския Монастир | VIDEO & СНИМКИ


Както вече бе обявено, в нощта на 19 срещу 20 януари, в Бачковския манастир бе отслужено всенощно бдение в чест на последния светител на Втората българска държава, Свети Патриарх Евтимий Търновски. Бдението премина под архипастирското ръководство на игумена на манастира, Велички епископ Сионий. На Негово Преосвещенство съслужиха братята на Бачковската обител и гостуващи братя на Троянската обител. През целия богослужебен цикъл съборната църква на манастира, бе огласяна от песнопенията на поканените за бдението църковни певци и псалти, на двата клира, под вещото ръководство на доц. д-р Любомир Игнатов. Дошлите специално за случая миряни, в смирение молителствуваха неуморно по време на богослуженията, призовавайки и те към молитвеното небесно застъпничество на древнопросиялия български архипастир, останал несломен от волята на поробителя и намерил последен пристан в Бачковския манастир и от който, вярваме, продължава незримо да напътства предания му народ в Христовите пътища!

„Достоен венец да сплетем от нашите молитви, братя и сестри и да го положим пред нозете на този, който стои пред Божия престол и се моли за всички нас!” – призова в словото си епископ Сионий, поздравявайки клирици и миряни с празника на Свети Патриарх Евтимий.

В заключение, пред иконата на светеца в главната църква на манастира бе отслужен молебен, а преди обяд на настъпилия вече двадесети януари, в храма бе осветена нова икона на Светителя Първойерарх.

Видеомомент от всенощното бдение в част на Свети Патриарх Евитимий

Видеомомент от всенощното бдение в памет на Св. Патриарх Евтимий Търновски.

Posted by Бачковски Ставропигиален Манастир „Успение на Пресвета Богородица“ on Wednesday, January 19, 2022

Източник: bg-patriarshia.bg

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal