Начало » Новини » Светът » Вселенският Патриарх служи на Богоявление по юлианския календар в Триглия, Витиния | СНИМКИ

Вселенският Патриарх служи на Богоявление по юлианския календар в Триглия, Витиния | СНИМКИ

EL – EN


На 19 януари 2022 г., в Храма на Свети Василий Велики в Триглия, Митрополия на Пруса, бе отслужена Божествена Литургия по случай празника Богоявление по юлианския календар с хоростасия на Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей. Храмът е обновен от местната община и се използва за културен център.

Припомня се, че в Триглия и района около нея работят славяноезични православни християни, чието пастирско обгрижване извършва Митрополията на Пруса.

На богослужението се черкуваха генералните консули на Гърция и Украйна в Константинопол, съответно г-жа Георгия Султанопулу и г-н Роман Недилски със своята съпруга и сътрудници, вярващи от Пруса (Бурса), както и малък брой поклонници заради пандемията, дошли от Неа Триглия и други райони на Гърция.

На богослужението присъства и г-н Ведар Уста, представител на Община Мудания, който отсъстваше по официални причини в Анкара.

Божествена Литургия бе отслужена от Високопреподобния Архимандрит Харалампий Ничев, обгрижващ славяноезичните в Митрополията на Пруса и предстоятел на бългагоезичната православна общност в Константинопол, Архиепископия на Константинопол.

В края на богослужението Вселенският Патриарх произнесе слово.

Източник: ec-patr.gr

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal