Начало » Новини » България » Видинският Митрополит Даниил: За опазване на човешките ценности също е нужна национална и европейска политика

Видинският Митрополит Даниил: За опазване на човешките ценности също е нужна национална и европейска политика


Добре е да се развива туризмът, но е добре да има и политика – национална и общоевропейска – към опазване на ценностите, които са възпитали човеците. Това заяви Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил по време на конференцията „Културно наследство – настояще и бъдеще“, организирана от БТА във Видин. Дискусията е част от инициативата на медията „Българските гласове на Европа“ с акцент върху опазването на културното наследство.

„Не е редно да се ограничаваме само с паметниците на археологията, архитектурата и изобразителното изкуство, останали по нашите земи. Ние говорим за култура на взаимоотношенията. Нещо, което е много важно. Ние не създаваме тепърва взаимоотношенията помежду си. Човешкият род съществува от хилядолетия и ние ги унаследяваме. Това също е част от културното наследство“, смята Видинският митрополит. Отношенията между хората не са даденост, припомни той, а са част от културата, която сме възприели и в която сме възпитани, за чието съхраняване също трябва да се полагат грижи.

„Изключително важно е да се обърне внимание на политиката на опазване на семейството. Какъв туризъм ще развиваме, ако при тази демографска криза все повече се обезлюдява Видинският край?“, попита митрополит Даниил. „Опазване на семейните ценности, насърчаване на раждаемостта, опазване на детската чистота още от ранна възраст – необходима е политика и за това“, допълни още Видинският митрополит.

Източник: bta.bg

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal