Начало » Разни » COVID-19 » Архиепископът на Томис беше глобен три пъти за нарушаване на карантината | VIDEO

Архиепископът на Томис беше глобен три пъти за нарушаване на карантината | VIDEO

UA – RU – RO


На 24 януари 2022 г. Архиепископът на Томис Теодосий беше глобен от полицията за нарушаване на карантината, свързани с Covid-19. Полицаи от Констанца съобщиха, че въпреки че е бил под карантина в продължение на четири дни, той е отслужил Божествена Литургия в неделя сутринта. Първата му наложена глоба е на 23 януари (неделя) в 8:00 ч. за неносене на маска по време на богослужение. Архиепископът е трябвало да бъде в самоизолация, но е напуснал Архиепископския дом, за да служи.

Втората му глоба е наложена в 11:00 ч. за разходка в Констанца, след като имал предписание да си стои вкъщи под карантина. А на 24 януари (понеделник) в 14:25 ч. е глобен за трети път, тъй като участва в тържествата, посветени на Деня на Съединението на румънските княжества в админастривната сграда на Община Констанца.

На 24 януари Архиепископът е получил трите фиша за наложените му глоби.

И трите глоби са в размер на 1000 леи (228,5 долара). Според информация на някои румънски медии, Архиепископ Теодосий е бил отведен насила в Архиепископията, където е трябвало да стои, защото е карантиниран. Извършените от него нарушения представляват рецидив, съобщава digi24.ro.

В същото време от Архиепископията на Томис заявяват категорично, че и трите наложени глоби са незаконни. Те били незаконни, защото в актовете нямало данни за лицето, което ги е съставило. Също така г-н Теодосий заявява, че глобен преди да разбере, че му била наложена карантина. Поради това, той ще обжалва наложената му карантина пред съда.

Твърдението на Архиепископа на Томис, че не знае за карантината не е вярно, тъй като тя му е наложена на 20 януари след като се е завърнал от чужбина. Той е бил уведомен от властите устно, въпреки че съгласно румънското законодателство той е нарушител, защото не е имал нито отрицателен PCR тест, нито сертификат, който да удостоверява, че е ваксиниран. Към него е било проявено крайно снизхождение.

Освен това, Архиепископът на Томис е подал молба до здравните власти да му отменят 10-дневната карантина няколко дни преди наложените му глоби, следователно той е знаел, че е под карантина. Карантината му изтича на 31 януари в 00:00 ч.

От друга страна, в съобщението се казва, че на 25 януари г-н Теодосий ще служи сам в избран от самия него храм без присъствието на вярващи, опитвайки се да заобиколи наложената му забрана. За тази цел е инсталирал камера за онлайн излъчване на богослужението.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal