Архиепископът на Канада Сотир: Коронавирусът не е игра. Нека не се правим на умници | VIDEO

EL – EN


В своето послание за Рождество Христово и Нова година, Високопреосвещеният Архиепископ на Канада г-н Сотир засяга човешката суета, арогантност, егоизъм и пандемията от коронавирус. Ето и неговото поучително послание:

„Иисус Христос е същият вчера, и днес, и вовеки“ (Евр. 13:8)

Домове, пътища, облекло, мебели, хора – всички те се износват и остаряват. Всички загиват. Всички показват следите от изминалото време. Те са свидетели на непрекъсната промяна и тление. Вчера бяха нови; днес износени; утре, стари.

Младото момче се превръща в зрял мъж със сиви слепоочия. Зрялата жена от вчера, днес е уважавана възрастна дама. На безмилостната енергия на времето всичко се поддава. Земята ни остарява. Дори Вселената лека-полека остарява. Един единствен остава „същият вчера, и днес, и вовеки”. Той е Създателят на всичко и на времето. Той е единственият, който има власт над времето. Той е Бог – неподкупен, непроменен, вечно съществуващият и винаги съществуващият. С течение на годините, вековете и хилядолетията Той остава винаги силен – недокоснат от тлението, непрекъснато млад.

О, човече, ти виждаш тлението и се оплакваш. Годините ти минават, а меланхолията ти расте. Силите на тялото ти отстъпват и се натъжаваш. Твоите приятели и роднини си отиват от този свят, а това те разстройва. Сам си броиш годините. Наблюдаваш се в огледалото. Виждаш как косите ти окапват или побеляват. Бръчките се появяват безвъзвратно по лицето ти. Скърбиш за всичко. Качваш се по стълбите, оставаш без дъх. Краката ти отказват. Разнообразни чувства и състояния завладяват сърцето ти. Погледът ти и мислите ти стават пленници на скръбта и тлението.

Всичко това по човешките критерии е съвсем естествено. Но за християнина те нямат никакво значение. Християнинът знае, че не е подвластен нито на времето, нито на тлението. Плътта му, да, но не и душата му. Младостта му „се обновява като на орела”. Дори тялото му при Второто Христово Пришествие ще стане нетленно.

Близо до Бога няма нито един млад или стар, силен или болен. Има само човек. Човекът, който е създаден да живее вечно. Изминалите години не са просто години, които водят до разпад. Те са стъпки, приближаващи човека по-близо до вечността и нетлението. Те съкращават разстоянието до срещата с Него. Те приближават времето на Неговото триумфално пришествие, за да ни възкреси. За да ни направи нетленни. За да ни доведе до истинската радост на Неговото Царство.

Християни, нека не се държим детински. Нека не очакваме, че времето ще ни донесе богатство и щастие, позиции и титли (почести), светска слава и блясък. Времето е бездушно, сляпо. Няма нищо в ръцете си. Всичко се държи само от Бог и от нас. Ние сме тези, които ще донесем нещо на себе си и на времето, а Бог е Този, Който има какво да ни предложи.

Тлението, което идва с времето не трябва да ни тревожи. Но разрухата, която сме способни да доведем е катастрофална – било чрез нашите действия, било чрез нашите бездействия. Престъпникът унищожава чрез действията си; но тези, които не правят нищо, също са разрушители чрез своето бездействие. Само хората, които са креативни, могат да постигнат всичко, могат да подобрят нещата, могат да създават, а не да разрушават. Или унищожават злото, за да съградят доброто.

„Всичко тече“. Всички се променят. Един единствен е непроменен и нетленен – Бог, „същият вчера, и днес, и вовеки”. Тъй като произходът на човека е небесен, божествен, създадени сме близо до Бога за това и ние също сме вечни. Времето само очевидно ни подчинява.

Коронавирусът промени много неща. За някои настъпи краят, смъртта. Само Бог знае, къде са отишли и къде се намират. Молитстваме да са близо до Него.

Всички трябва да помислим много внимателно, когато навлизаме в новата 2022 година. Коронавирусът не е игра. Нека не се правим на умници (да бъдем арогантни – Бел. прев.). Трябва да следваме инструкциите на държавните власти, стига това да не противоречи на догматите на нашата Църква. Нека последваме примера на нашия Патриарх. Нека се съобразяваме с решенията на Светия Синод. Нека всички действаме в хармония „като струни на китара“. Църквата е Една. Ние сме едно семейство, всички сме заедно с нашия Патриарх и Светия Синод.

Вечни и непроменящи се Боже, Чиито „години нямат край“, дарувайки ни новата година, дари ни и мъдростта да разберем, че не можем да очакваме богатства от времето, а по-скоро трябва сами да създадем истински богатства във времето. Дарувай ни мир и спокойствие на сърцето. Дай ни сила да победим злото в себе си, да не се поддадем на греха, да вършим добро, да обичаме враговете и приятелите си, да прощаваме на всички. „Година след година пребъдвай в нас.” Приближи ни до Себе си.

С отеческа любов и топли молитви в родения Христос

+ Сотир

Архиепископ на Канада

Източник: goarchdiocese.ca

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal