Начало » Новини » Светът » Архиепископът на Дманиси Зинон към Александрийския Патриарх: Нека се молим Бог да освободи Руската Църква от империалистическата ѝ идеология

Архиепископът на Дманиси Зинон към Александрийския Патриарх: Нека се молим Бог да освободи Руската Църква от империалистическата ѝ идеология

GEO – EL – UA – EN


На 12 януари 2022 г., Високопреосвещеният Архиепископ на Дманиси, Агарак-Ташири и Грузински Епископ във Великобритания и Ирландия г-н Зинон подкрепи Негово Блаженство Александрийския Патриарх г-н г-н Теодор II във връзка с руската противоканонична инвазия в диоцеза на Александрийската Патриаршия. Архиепископ Зинон е изпратил писмо до Патриарха, в което обяснява също за мъката и страданията, които е преживял грузинския народ и продължава да преживява все още от руската противоканонична църковна агресия в диоцеза на Грузинската Патриаршия.

Ето и писмото на Архиепископа на Дманиси до Александрийския Патриарх:

Лондон, 12.01.2022

До Папата и Патриарх на Александрия и цяла Африка Негово Блаженство Теодор,

До Йерархията на Светия Синод на Александрийската Патриаршия

Ваше Блаженство, Папа и Патриарх на Александрия и цяла Африка,

Възлюбени братя Митрополити в Христа,

Пише до Вас, вашият брат в Христа, Архиепископ на Дманиси (Грузия) и Агарак-Ташири (съвременна Армения), Великобритания и Ирландия от Грузинската Православна Църква.

Огромна скръб ми причини да чуя, че на 29 декември 2021 г. Руската Православна Църква взе нечувано решение да създаде своя собствена Екзархия на територията на славната, Света и Апостолска Александрийска Патриаршия и на цяла Африка.

Лично разбирам Вашата загриженост, понеже подобно решение беше взето на 15 октомври 2021 г. от Москва за създаване на Ереванска и Арменска Епархия. Те назначиха Архиепископ Леонид Горбачов да управлява тази новоучредена епархия, същият архиепископ, когото възнамеряват да изпратят на благословения континент Африка.

Както вече споменах, моята епархия включва Агарак-Ташири (Ахтала), епархия на 1600 години, в района на Северна Армения. Исторически, когато все още не е съществувала Московската Патриаршия, съвременната северна част на Армения се управлява от епископите на Католикосата на Грузия. По това време халкидонците, които са живели на територията на Армения, са били под юрисдикцията на тези грузински епископи. След възстановяването на автокефалията на Грузинската Църква през 1917 г., с решение, взето на 31 декември 1943 г., Московската Патриаршия признава халкидонците в Армения за членове на Грузинската Църква.

Независимо от този исторически факт, както заявих, Руската Църква все пак реши да назначи свой екзарх в цяла Армения.

Уважаеми братя, ясно е, че ние сме участници в една съдба и ако някой разбира вашата справедлива скръб, това съм аз, който беше нападнат от Руската Църква на историческата територия, която Църквата на Грузия, по благодатта на Светия Дух ми е поверила.

Като един от епископите нося със себе си мъката, а в мислите си търся решение заради руското антиеклисиологично поведение срещу политическите граници на Грузия и изобщо в Южен Кавказ, където исторически е съществувала юрисдикция на Католикосата на Грузия, както и срещу други поместни църкви.

Бих искал да изразя своята солидарност и молитви за предизвикателствата, пред които сте изправени сега, в замяна също бих искал да помоля за вашата подкрепа и молитви.

Нека се помолим за руските братя епископи, за Светия Дух да установи в тях доброто семе на мира и да избави Църквата им от последствията на империалистическата идеология.

† Зинон

Архиепископ на Дманиси и Агарак-Ташири, Великобритания и Ирландия

Източник: Facebook

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal