Начало » Новини » Светът » Архиепископът на Австралия: Делото на свещенството не е човешко, а ангелско и небесно

Архиепископът на Австралия: Делото на свещенството не е човешко, а ангелско и небесно

ELEN


„Делото на свещенството не е човешко, а ангелско и небесно“, подчерта Архиепископа на Австралия г-н Макарий, приветствайки нов дякон в свещенството семейство на Светата Архиепископия на Австралия.

На 15 януари 2022 г., събота, Анастасиос Калогеракис, възпитаник на Гръцкия православен богословски колеж „Свети Андрей“ в Сидни, получи първата степен на свещенството. Дяконското му ръкоположение беше извършено от Архиепископ Макарий в Храма на Вси Светии в Белмор, Сидни.

Новият дякон първо се обърна към Архиепископа, комуто благодари за любовта и доверието, както и за призива му да получи първа степен на свещенството.

Речта на Архиепископ Макарий включва кратък богословски анализ за благодатта на свещенството, чийто източник, както той обясни, е Самият Бог, Който чрез Светия Дух дарява пълнотата на свещенството на епископите, а те от своя страна, на презвитерите и дяконите.

„В свещенството и в живота на духовенството всичко принадлежи на Бога“, изтъкна Архиепископът, „и всичко се връща при Него, Който е източникът на живот, благодат и дарове. А ние участваме тайнствено, тоест църковно и духовно в живота на Божествената благодат, когато живеем в Бога, тоест в любовта“.

И така, основното увещание на Архиепископа към новия дякон беше никога да не забравяме Божията любов към Него и съответно никога да не изоставяме основната грижа на духовния живот, която е да обичаме Бога с цялото си същество.

В този момент, той спомена и за християнското възпитание, което се получава в семейството, както и на дара на богословието, който получил по време на обучението си в Гръцкия православен богословски колеж „Свети Андрей“.

По време на служението си, както г-н Макарий посочи, той ще се сблъска с трудни моменти и хората ще го предизвикат, ще го онеправят, ще го накарат да се възмущава и ще ги разочарова. Затова той призова ръкоположените да бъдат готови за тези изпитания, а дякона призова преди всичко да внимава сам да не притеснява или разочарова хората.

Архиепископ Макарий беше уверен в заслугите на новия дякон, като отбеляза: „Лично аз прославям Бога, защото семейството на нашата Света Архиепископия придобива друг праведен и благословен духовник, за когото съм сигурен, че ще почете свещенството и призванието и ще откликне на призивите на Църквата и своя архиепископ“.

Източник: greek.vema.com.au

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal