Старозагорският Митрополит Киприан съслужи със Стареца на Халкидона Емануил в Храма на Свети Стефан в Истанбул (Константинопол) | СНИМКИ & VIDEO

ELEN


Днес на 26 декември 2021, в Храма на българската православна общност в Константинопол – Свети Стефан бе отслужена Божествена Литургия по случай празниците Неделя след Рождество Христово и Събор на Пресвета Богородица и утрешния празник на Свети Архидякон Свети Стефан. Литургията бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Стареца Митрополит на Халкидона г-н Емануил в съслужение с Високопреосвещения Старозагорски Митрополит г-н Киприан (Българска Патриаршия) и с Преосвещения Епископ на Аликарнасос (Аликарнасийски) г-н Адриан, архиерейски престоятел на Периферия Фанар-Златен рог.

Негово Високопреподобие Архимандрит Харалампий Ничев (Вселенска Патриаршия), отговарящ за българската православна общност в Константинопол прочете Рождественското послание на Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх, който на 24 декември т.г. бе диагностициран с лека форма на коронавирус.

Божествената Литургия бе отслужена на гръцки и църковнославянски езици.

В края на богослужението Старозагорският Митрополит Киприан също отправи приветствено слово по случай празника Рождество Христово с благодарности към Вселенския Патриарх за възможността за служение в Храма на Свети Стефан. Митрополит Киприан връчи възпоменателен дар – икона на Вселенския Патриарх Патриарх Вартоломей от името на Българския Патриарх Неофит. Дарът беше приет от Стареца Емануил. След това, Старозагорският Митрополит връчи възпоменателни подаръци на Стареца на Халкидона и на Генералния консул г-н Васил Вълчев.

По време на богослужението Митрополитът на Халкидона Емануил при прочитането на Диптисите спомена името на Негово Блаженство Киевския Митрополит Епифаний, наред с останалите предстоятели на каноничните поместни православни Църкви.

В богослужението съучастваха клирици от Майката Църква и Свещената Старозагорска Митрополия, както и православни християни от България и Града.

В храма присъстваха също и Генералният консул на Република България в Турция г-н Васил Вълчев, негови сътрудници и проф. Иван Желев Димитров, който в края на богослужението пое ролята на преводач.

Posted by Ecumenical Patriarchate on Saturday, December 25, 2021

Posted by Ecumenical Patriarchate on Sunday, December 26, 2021

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal