Среща на Папа Франциск и Волоколамския Митрополит Иларион | VIDEO & СНИМКИ

Папа Франциск прие православния митрополит, председател на Отдела за външни отношения на Московската патриаршия. На срещата бяха потвърдени духът на братство и общият ангажимент по конкретни човешки и духовни въпроси.


„Дух на братство“ и „обща ангажираност“: това са отличителните черти на срещата между папа Франциск и Волоколамския митрополит и председател на Отдела за външни отношения на Московската патриаршия Иларион Алфеев, която се състоя тази сутрин, в 7.50, в една от приемните в зала Павел VI. „По време на разговора бяха обсъдени някои въпроси, които пораждат обща загриженост и общ ангажимент да се дадат конкретни човешки и духовни отговори“, – съобщава в нота Ватиканския пресцентър.

По време на срещата, Иларион поднесе пожелания на Франциск, както лично, така и от името на патриарх Кирил, за 85-ия му рожден ден, отбелязан на 17 декември. Поздрави, които папата прие „с благодарност“, след което изрази „чувства на привързаност и близост с Руската църква“ и към самия Кирил, който наскоро навърши 75 години. Папата припомни „пътят на братството изминат заедно“ с руския патриарх и разговора, който проведоха в Хавана през 2016 г..

При традиционната размяна на дарове, Иларион поднесе на папата икона на „Божията майка на Знамението“, докато Франциск отвърна с мозайка, изобразяваща Божията майка, която с ръцете си образува стълба (синкатабазис) за Исус Детенце, слязло от небето за спасението на човечеството. Творбата е изработена от дърво във формата на книга, която за християните представлява Словото Божие, а инкрустираната корица представлява базиликата Свети Петър с колонадата на Бернини. Заедно с това и екземпляри на папските документи, Посланието на Мир за 2022 г. и „Документът за човешкото братство за световен мир и общо съвместно съществуване“, подписан от папата и великия имам на Ал-Азхар Ахмад Ал-Тайиб в Абу Даби, Обединени арабски емирства, на 4 февруари 2019 г.

Източник: vaticannews.va

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal