Начало » Новини » България » Среща на Българския Патриарх Неофит с руския посланик Елеонора Митрофанова | СНИМКИ

Среща на Българския Патриарх Неофит с руския посланик Елеонора Митрофанова | СНИМКИ


Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие днес на официална среща Нейно Превъзходителство посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова.

Приемът се състоя в сградата на Софийска св. митрополия, а в него участие взеха Техни Преосвещенства Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод и Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В началото на срещата Нейно Превъзходителство предаде братския поздрав на Руския патриарх Кирил към Светейшия Български патриарх, който му пожелава здраве и духовни сили в архипастирското служение, както и радостно посрещане на празника Рождество Христово и новата година. Посланик Митрофанова обърна внимание и на традиционно добрите отношения между Българската и Руската православни църкви, както и на историческите връзки, които свързват не само двете Поместни църкви, но и двете държави.

По време на срещата бяха поставени редица въпроси свързани с отбелязването на големи годишнини, като 120-годишнината от освещаването на храм-паметника „Рождество Христово“ на Шипка, която ще бъде отбелязана през идната година.

Възможностите за развитието на поклонническия туризъм също бяха обсъдени на срещата. Посланикът на Русия у нас сподели на Светейшия патриарх, че от самото си встъпване на служба в страната ни е посетила редица храмове и манастири, сред които и ставропигиалните Троянски, Рилски и Бачковски, и изрази своето възхищение от красотата не само на древните обители, но и на страната ни.

Нейно Превъзходителство отправи и официална покана към патриарх Неофит и митрополитите от Св. Синод на БПЦ-БП да вземат участие в освещаването на храма „Св. Киприан Киевски и Московски“ в Москва, предвидено също за идната година. Припомняме, че на 25 юли 2013 г. Негово Светейшество патриарх Неофит положи основния камък на храма в руската столица (за събитието може да прочетете повече тук).

Двете страни изразиха и своята воля и надежда за продължаване на сътрудничеството по възстановителните и реставрационни дейности, които предстои да бъдат извършени в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Срещата завърши с пожелание за радостно и благодатно посрещане на празника Рождество Христово, както и с надежда за по-здрава и щастлива нова година.

Източник: bg-patriarshia.bg

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal