Слово на Архимандрит Харалампий Ничев при извършване чина на Свещеното Благоукрасяване в българския Храм на Свети Стефан в Константинопол | VIDEO


Слово при извършване чин на свещено Благоукрасяване в Българския храм „Св. първомъченик и архидякон Стефан“, Истанбул, 5.12.2021 г.

Ваше Всесветейшество, възлюблени Архипастирю на светейшата Архиепископия на Константинопол и Майката Велика Христова Църквата Майка – Вселенската патриаршия,

Ваши Високопреосвещенства,
Ваши Преосвещенства,
Ваши Високопреподобия,
Боголюбиви отци,
Обични в Господа братя и сестри!

С огромна благодарност и сърдечна обич изказвам своята най- дълбока синовна признателност Вам – Ваше Божествено Всесветейшество, че ни удостоихте в нашата БПЦО към светейшата Архиепископия на Константинопол да предстоятелствате днешната празнична света Литургия с извършване на чина свещено Благоукрасяване на Българския храм „Св. първомъченик и архидякон Стефан“.

През тази година се изпълниха 30 години от първосветителстването Ви като правоприемник на Вселенския престол – от Ваше Всесветейшество – 270-ия Архиепископ на Константинопол – Новия Рим и Вселенски патриарх.

Важно е, изключително важно е в тези знаменателни дни, чествайки 30-годишнината от първосветителстването на Първия и единствен Патриарх именно ние – българите от града на Небесната Царица да си спомним колко лични усилия и неимоверно дръзновение положихте и полагате, Ваше Всесветейшество, апостолски като вашия предщественик свети Андрей неуморно да се трудите за утвърждаването на православната традиция и каноничност в непрестанна борба с новоявени разколи и ереси. Като Предстоятел в синаксиса от Предстояли на Православните църкви, Вие съумяхте, след векове на мълчание на съборния православен глас, да свикате Светия и Велик Събор на Православната църква, на о. Крит, през м. юни 2016 г., който разтърси съвестта на човеците, прогласявайки отново Христовата истина в препотвърждаване догматите на Православната църква и утвърждаване краеъгълното учение на нейните светоносни Отци и Учители.
От деня на интронизацията Ви като Вселнски патриарх (2.11.1991 г.) до сега в Агиология на Православната църква, посредством официални Канонически актове на Вселенската патриаршия, са вписани над 45 съвременни светии. Мнозина от тях лично сте познавали и са Ви отдавали своята почит, като напр. светите старци Паисий Светогорец, Яков Цаликис, Ефрем Катунакиот и др.

Честването Ви и тук на тази Ви 30-годишнина от Вашето Първосветителстване ни напомня с още по-голяма сила колко лични усилия и неимоверно дръзновение положихте Вие – Ваше Всесветейшество за укрепването мира и единството вътре в раздираната от разкол Българска църква, преодолявайки преходните мерзости на раздорите и социално-обществените разделения, оказвайки подкрепата си за каноничността в лицето на блаженопочившия вече Предстоятел на БПЦ патриарх Максим, като инициирахте, организирахте и председателствахте Всеправославня събор в София през м. октомври 1998 г.

Вие, като изявен миротворец, прокарахте и прокарвате особено с днешното си присъствие тук – в този храм за българската общност от Вашия диоцез, непоклатими мостове на съглашателство и мирно сътрудничество не само между православния народ, от сам и отвъд Странджа, но и с всички останали братя и сестри християни по целия християнски свят, както и с другите достопочтени религиозни институции и всички хора с добра воля.

Ето защо, именно аз със съзнание за дълг и отговорност, отчитайки историчността на днешното време, поради искрено чувство на любов и почит към Вас – Богоизбрания водач на Едната Свята Съборна и Апостолска църква, изказвам благодарността на пасомите на Майката Църква от българския род във града на Босфора и лично от свое име, а и на всички дошли на нашето тържество гости- честни поклоници от Отечеството към Ваше Божествено Всесветейшество Вселенския патриарх господин господин Вартоломей и за особената Божия милост да съм аз клирик под Вашия всесветейши омофор. Този омофор е бащинския покров, с тънка чувствителност и отдаденост към човешките страдания и природните изменения по цялата панета, бидейки сам изпитан в обуреваемото море на световните и локални капризи на човешката история. Никога не се скъпите в грижите си, а смело подавате ръка към давещите се свои синове, извеждайки ги на тихото пристанище на единството в Духа.

Единство, което не иска да се възприеме от подвластните на ускодяването на духовността на този свят и в този век, които налага своите неистини или най-малкото и най-коварно, предлагат половинчати псевдоистини, забулени или от тотални неистини, или изкривени тълкувания. Сега, както е казал Апостолът на народите, виждаме смътно като през огледало (1 Кор. 13:12), но живеещите в единството на Духа отсега живеят и ясно съзнават настоящето, миналото и бъдещето, бидейки озарявани от благодатното просветление на Светата Троица, след като подвижнически са положили дългогодишни усилия за излизане от робството на идолопоклонството и влизане в Обетованата земя на единното гражданство на Кръста Господен, дето няма ни елин, ни иудеин; в Обетованата земя на единната общност във Възкръсналия Нов Адам – Новото Човечество в Господа Христа Иисуса!

Ваше Всвсветейшество, словата и думите не ще могат да бъдат в онази пълнота, с която да изкажа, от името на цялата българоезичната обшност в скъпата ни Република Турция, благодарност към Вас за непрестанната Ви към всички ни духовна подкрепа и обич, но уверяваме Ви нашите сърца ви ги поднасяме в дар.
Като духовен председател на българските храмове в Царицата на градовете Истанбул при светейшата Константинополска архиепископия, благодаря на настоятелите на Българския вакъф, в лицето на почитаемия Председател г-н Васил Лязе, както и на цялата българска общност за оказваното съдействие в подпомагане в богослужебната, културно-просветната и социалната дейност при православните храмове за българската ни общност тук.

Не на последно място изказвам благодарност на Генералното Консулство на Р България в гр. Истанбул, както и лично на генералния консул на Р България в гр. Истанбул за цялостната му подкрепа.

Благодарим и на всички благоукрасители на храма и по-специално на г-н Тодор Георгиев, изпълнителен директор на Смарт Енерджи България и неговата съпруга Мария, които кръстиха своите чеда Максим и Емануела в намиращия се наблизо център на Православието – Патриаршеския Катедрален храм през м. юни, тази година, и в спомен на това събитие с благодарност към Вас, Ваше Всесветейшество, благоукрасиха този великолепен храм Божий – архитектурната перла във Вашата Константинополска градина. С тяхната финансова подкрепа се издаде също така и православния църковен календар за 2022 година, посветен на четвъртото освещаване на свето Миро от Майката Велика Христова Църква при Вашето първосветителстване.

Специални благодарности отправяме към г-н Стефан Петров и съпругата му Диана, които в чест на тяхното свето Венчание през месец юни т.г. в патриаршеския Ви храм „Свети Георги“, във Фенер, благоукрасиха именно българския храм „Свети Димитър“ в кв. Ферикой в чест на Вашето кръщелно име.

Благодарим и на г-н Валентин Шотев, на г-н Илиян Матеев и на всички присъстващи тук гости от България, дошли да почетат с поклоничеството си това духовно тържество и да засвидетелстват уважение към Майката Велика Христова Църква и нейния Предстоятел – Ваше Божествено Всесветейшество 270-ия Архиепископ на Константинопол, Новия Рим и Вселенски патриарх.

Като духовен наставник при храмовете на българоезичната общност в гр. Истанбул, призовавам всички с едно сърце и едни уста в този празничен ден да възкликнем към Господа Бога въздава на Патриарха на Майката Църква дълги години патриаршеско служение в богоугодни трудове за спасение душите на нас – верните, за слава Божия и благото на Майката Велика Христова Църква – Вселенската патриаршия, изповедническия център на едната свята съборна и апостолска Православна църква.

Ваше Всесветейшество приемете в дар от българския вакъф и всички нас по случай благословения Ви юбилей това сребърно енголпие с образа на Царицата на Вашия престолен град!

Моля за Вашето благословение да връчите почтения медал с Вашия отечески патриаршески лик на всички благоукрасители на този храм за вечен спомен.

  1. г-н Васил Лязе и българския вакъф в гр. Истанбул
  2. г-н Васил Вълчев – генерален консул на Р. България в гр. Истанбул
  3. г-н Илян Матеев бизнесмен и общественик от България
  4. г-н Валентин Шотев бизнесмен от България
    Благоукрасителя на храм Свети Димитър кв. Ферикой, Истанбул

С дълбока признателност и уважение в знак на благодарност даряваме с този нагръден кръст г-н Тодор Георгиев -Изпълнителен Директор на Смарт Енерджи България и семейството му за благоукрасяването на храм Свет Стефан.

СЛАВА БОГУ ЗА ВСИЧКО! АМИН.

Архимандрит Харалампий (Ничев),
Духовен председател на Българските храмове в гр. Истанбул
при светейшата Константинополска архиепископия,

Posted by Ecumenical Patriarchate on Saturday, December 4, 2021

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal