Синодът на Руската Църква създаде разколническа структура в диоцеза на Александрийската Патриаршия

UAEL


На заседанието си на 29 декември 2021, Синодът на Руската Православна Църква реши да приеме 102 духовници на Александрийската Патриаршия от осем африкански държави под юрисдикцията на РПЦ като създаде „Патриаршеска Екзархия на Африка“, състояща се от Северноафриканска и Южноафриканска епархии, се казва в решението на Синода на РПЦ. Заседанието беше председателствано от Московския Патриарх Кирил Гундяев.

Руската Църква, обвинявайки всички около себе си в „разцепление“ сама извършва разцеплениев други поместни Църкви. Така мотивът за създаване на схизматична структура на територията на Александрийската Патриаршия за руските синодали бе споменаването името на Киевския Митрополит Епифаний от Александрийския Патриарх Теодор II по време на Божествената Литургия на 8 ноември 2019 г. и съслужението им на 13 август т.г.

„До момента най-малко сто енории на Александрийската Патриаршия, водени от своите предстоятели, доброволно са се присъединили към Руската Православна Църква. Много от тях през 2019 г. се обърнаха към Негово Светейшество Московски Патриарх и на цяла Русия Кирил, след признаването на разколническата група (ПЦУ – ред.) от Предстоятеля на Александрийската Православна Църква Патриарх Теодор“, съобщава Синодът на РПЦ.

Поради това РПЦ реши, че вече не е „невъзможно“ да откаже на духовенството на Александрийската Православна Църква съответните искания и да ги приеме под омофора на Московската Патриаршия, коментират от df.news.

Така РПЦ сформира разколническата структура „Патриаршеска Екзархия на Африка“, включваща Северноафриканска и Южноафриканска епархии. В нея ще вляват 102-та клирици-отцепници, които най-вероятно ще бъдат низвергнати от сам от Светия и Свещен Синод на Александрийската Патриаршия. Имайте предвид, че мотивационната част на решението на Синода на РПЦ се отнася за енории, но в юрисдикцията са допуснати само клириците-отцепници.

Ереванският и Арменски Архиепископ Леонид (Горбачов) ще оглави т.нар. „Африкански Екзархат“ на РПЦ с титула Клински. Към този момент новосъздадената Ереванско-Арменска Епархия остава без архиерейско управление и остава на заден план.

С действията си Московската Патриаршия все повече задълбочава създадените от самата нея разцепление и напрежение в тялото на Православната Католическа Църква. Също така, действията ѝ много приличат на действията на Римската Патриаршия (Западната Църква) от X и XI в. Дано да не последва и нейния път…

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal