Реципрочно посещение на Архиепископ Йероним II при Папа Франциск в Апостолическата нунциатура в Атина | СНИМКИ

Православният патриарх на Атина и цяла Гърция, Йероним, посети папа Франциск в апостолическата нунциатура. В края на срещата, на която присъстваха съответните делегации, двамата написаха кратки фрази в Почетната книга. Йероним II нарече папата „Престветия брат от Рим“, а папата му благодари за неговата „братска доброта, кротост и търпение“.

EL


Половин часова среща в салона на Апостолическата нунциатура в Атина, дома на папа Франциск в дните му в Гърция, заедно със съответните придружаващи делегации. Посещението на Атинския православен архиепископ, Негово Блаженство Йороним II, при Франциск започна в 18.50 ч. местно време, 10 минути по-рано от очакваното, съобщава в нота пресцентъра на Светия престол и приключи в 19.20 ч. По време на срещата папата и архиепископът се подписаха в Почетната книга, като написаха кратки фрази, свидетелстващи за сърдечността и братската близост между тях.

Йероним: благодаря ти „пресвети братко от Рим“

Пръв в книгата се подписа Йероним, наричайки папата „пресвети брат от Рим“: „Тази вечер, 5 декември 2021 г., празникът на свети Сава, моето обкръжение и аз дойдохме да благодарим на папата и на пресветия брат от Рим, Франциск, за неговото посещение в Гърция. Поздравяваме го и му пожелаваме приятно пътуване. Нека Светия Бог ни благослови“.

Папата: „Господ да благослови нашите две посестрими Църкви“

След това дойде ред на папа Франциск, който благодари на „възлюбения си брат“ за „братската му доброта, кротостта, търпението“. В текста на папата се чете: „С радост и мир се срещам с моя възлюбен брат Йероним II. Благодаря му за братската му доброта, кротостта, търпението. Нека Господ ни даде благодатта да продължим заедно този път на братство и мир. Благодаря на Негово Блаженство Йероним II за щедростта, която ни помогна да вървим заедно. Господ да благослови двете ни посестрими Църкви и нека Света Богородица да ни помага“.

Размяна на дарове

Накрая папата и неговият гост си размениха дарове. Архиепископът на Атина дари два тома на Франциск, единият за болезнената история на гърците от Мала Азия в началото на ХХ век, а другият за жертвите на гръцката революция. Освен това, по молба на един свещеник, той донесе на папата икона на Дева Мария с Младенеца Исус. От своя страна папата дари на Йероним специалния медал за това апостолическо пътуване и книгата за Statio Orbis от 27 март 2020 г., историческата молитва на площад „Свети Петър“ в най-драматичния момент на пандемията, публикувана от Ватиканската издателска къща LEV.

Източник: vaticannews.va

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal