Начало » Новини » Светът » Престави се в Господа Митрополитът на Гортис и Мегалополис Йеремия

Престави се в Господа Митрополитът на Гортис и Мегалополис Йеремия

EL


Тази вечер в 21:30 ч. се престави в Господа на 80-годишна възраст Митрополитът на Гортис и Мегалополис г-н Йеремия. Блаженопочившият беше сътрудник на Института Свети Максим Грек, както и на редици предавания по радиостанцията на Пемптусия.

Според информацията на ope.gr, блаженопочившият митрополит в последно време е бил хоспитализаран заради кардиологични хронични проблеми. Днес неговото сърце не е издържало…

Важно е да се отбележи, че Митрополит Йеремия не е боледувал от коронавирус. Той беше напълно ваксиниран с три дози от ваксината.

Кратка биографична справка

Митрополит Йеремия Фундас е роден в Навпакт през 1941 г.

Той завършва през 1964 г. Богословския факултет на Атинския университет. Ръкоположен е за дякон през 1969 г., а за презвитер през 1972 г. Служил е като свещенопроповедник в редица митрополии в Гърция, вкл. и Свещената Архиепископия на Атина. Той е един от най-добрите проповедници в Гърция.

През 2000 г. става доктор по богословие, а през 2003 г. е избран за доцент. През 2006 г. е избран за редовен професор в Богословския факултет на Атинския университет в катедрата по Стар Завет.

Той като изключителен специалист по Стар Завет беше подготвил ново осъвременено издание на тълкувание на Ветхия Завет на гръцки език. Той се счита за един от корифеите по Стар Завет в Гърция. Дълги години преподава в Богословския факултет на Атинския университет. Митрополит Йеремия е изтълкувал и превел редица книги от Ветхия Завет. Освен по Стар Завет, той е автор и/или преводач на редица богословски книги и изследвания.

На 14 октомври 2006 г. е избран за Митрополит на Гортис и Мегалополис и ръкоположен в епископски сан.

От Свещената Митрополия публикуваха едно кратко съобщение за неговата кончина:

Извънредно комюнике: Тази вечер в 21:30 ч. почина Митрополитът на Гортис Йеремия.

Бог да го прости! Царство му небесно! Да почива в мир!

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal