Начало » Новини » Светът » Престави се в Господа Митрополитът на Елевтеруполис Христодул от Йерусалимската Патриаршия

Престави се в Господа Митрополитът на Елевтеруполис Христодул от Йерусалимската Патриаршия

GR


Днес, малко след обяд, се престави в Господа Преосвещеният Митрополит на Елевтеруполис г-н Христодул от Йерусалимската Патриаршия, който е служил и като Велик Драгуман на Патриаршията. Митрополит Христодул беше член Божигробското братство.

Последният си дъх остави на родния си остров Крит, в Ираклион. Именно там ще бъде отслужено неговото изходно последование и последващо погребение.

Изходното последование ще бъде отслужено от Екзарха на Божи Гроб в Гърция Високопреподобния Архимандрит Рафаил заедно с Преосвещения Митрополит на Капитолиада г-н Исихий.

Кратка биографична справка

Митрополит Христодул (в света Христос) Саридакис е рден в Камарес, Ираклион на о-в Крит през 1943 г. През 1957 г. се премества в Йерусалим. Завършва Богословския факултет на Каподистрийския университет в Атина през 1985 г. През 1962 г. е постриган за монах и ръкоположен за дякон. През 1964 г. е ръкоположен за презвитер, а през 1967 г. е удостоен с офикия Архимандрит.

Служи като игумен на Свещените Обители на Свети Харалампий, на Свети Георги в Ремли и на Свети Симеон Богоприемец Катамона. Също така служи като Архиефилакс, игумен на пещерния Храм на Богородица в Гетсимания (гробницата на Богородица), като Драгуман, а от 1985 г. като Старец Драгуман.

На 6 март 1988 г. е ръкоположен за Епископ на Ареополис, а на 24 октомври 1991 г. е избран за Архиепископ на Елевтеруполис. През 1994 г. е повишен в Митрополит със същия титул.

Преставя се в Господа на 14 декември 2021 г. в Ираклион, Крит.

Вечна му памет!

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal