Поздравления от цял свят за 85-ия рожден ден на Папа Франциск

Папа Франциск навършва днес 85 години. Един важен юбилей. И въпреки, че през юли претърпя сложна и важна операция, той продължава да бъде „жизнен и енергичен“, както казват онези, които го познават и са всеки ден около него. По повод рождения ден на папата продължават да пристигат във Ватикана пожеланията от цял свят.


Пръв сред поздравилите папата бе Патриарха на Москва и цяла Русия, Кирил

„Като предстоятели на двете най-големи християнски църкви в света – се чете в поздравите на Патриарха, публикувани на сайта на Руската патриаршия със снимка на папа Франциск и патриарх Кирил – ние носим специална отговорност за съдбата на човечеството. Тази отговорност има глобално измерение, както демонстрира нашата среща в Хавана и приетата по този повод съвместна декларация. Щастлив съм да засвидетелствам, че въпреки оставайки верни на своите традиции, нашите църкви в същото време са постигнаха високо ниво на взаимодействие, благодарение на което можем да работим заедно за слава на Божието име по цялата земя, за разпространението на моралните принципи в обществото, за развитието на междурелигиозния диалог и за даването на достойни отговори на съвременните предизвикателства“. В посланието си Кирил благодари на Франциск за „дългите години в служба на Господ“, за „готовността, с кротост и боязън да отговориш всекиму, който поиска сметка за твоята надежда“, както и за ангажимента да „призоваваш твоите съвременници да живеят според Божиите заповеди“. „Поздравявайки Ваше Светейшество – завършва Кирил – се моля за укрепването на твоите умствени и физически сили, за да можеш да в усърдието да не бъдеш ленив; духом да бъдеш пламенен; да служиш на Господ; (Рим. 12:11), изпълнявайки своето дело на Примас“.

Италианските епископи

„В деня на Вашия рожден ден, се радваме за дара на бащата и пастира, който ни утвърждава във вярата и ни насърчава да вървим напред“. Това пише председателството на Италианската епископска конференция, в послание изпратено до папата за неговия 85-и рожден ден: „Докато църквите в Италия поеха по Синодалния път, ние се чувстваме придружени от светлината на Христос и от сигурното ръководство на наследника на Петър. Заедно искаме да занесем тази топла и утешителна светлина на всеки брат, особено на тези, които живеят в периферията, на тези, които нямат глас, на тези, които не са изслушвани, на тези, които се нуждаят само от един поглед, прост жест на внимание и грижа. По този път – продължава текстът – се откроява красивата креативност по нашите територии, кояато дава дихание на едно време, задушено от тревоги”.

Германските епископи

Също председателят на Германската епископска конференция монс. Георг Бетцинг, епископ на Лимбург, отправя своите поздрави към папа Франциск по случай 85-ия му рожден ден, като му пожелава „повече благословени години във вашата отговорна служба като папа на Универсалната църква и епископ на Рим“. „В тези дни на Адвент – продължава епископът – сме насочили погледа си към онова, което дава надежда в свят, който често изглежда разкъсан. Вие сте силен знак за надежда за света, мислейки си преди всичко за последното посещение в Кипър, Атина и Лесбос. Вашите думи в бежанската криза, вашето насърчение за икуменичен диалог и политически призиви за световен мир са само няколко примера“. Лично Бетцинг се чувства укрепен и насърчен от папа Франциск: „Истинско удоволствие е да чуя за приложеното от вас по отношение на синодалността в Църквата след словото ви за 50-тата годишнина от създаването на Синода на епископите през октомври 2015 г. във Ватикана. Благодарение на вашата смела ангажираност, ние сме свидетели на силен и модерен богословски дебат относно термина синодалност и в същото време на практическата реализация в многогодишния синодален път на световно ниво, започнат от вас“. Бетцинг прибавя: „Бъдете сигурен, че ще дадем нашия принос по този път, също чрез нашия синодален път.

Пожеланията от политически и световни лидери

Също международните институции се присъединяват към пожеланията за рождения ден на папа Франциск. Руският президент Владимир Путин отправя най-добри пожелания към папата, като подчертава в телеграма, публикувана на сайта на Кремъл, че „целият му живот е посветен на насърчаването на високи духовни и морални ценности“. В туит кметът на Рим Роберто Гуалтиери пише: „Честит рожден ден на папа Франциск, изключителен папа, който знае как да говори на целия свят със своето универсално послание за братство и мир, за близост с хората, за внимание към най-слабитеи грижа за творението. Рим се гордее със своя епископ“. 

Пожеланията от Аржентина

„Честит рожден ден, папа Франциск!“, е пожеланието, което идва от Аржентина, изпратено му чрез видео от отец Хосе Мария „Пепе“ Ди Паола, 59-годишен свещеник, енорийски свещеник в Ла Каркова от диоцеза на Буенос Айрес и негов личен приятел. „Епископ Хорхе, ние винаги следваме вашите учения, и пазим добрите спомени, които имаме тук в „curas villeros““, продължава отец Пепе, който повече от двадесет години работи като свещеник в покрайнините на аржентинската столица, където заедно с други свещеници от „Curas villeros“, живее и работи в предградията и във вътрешността на аржентинската столица, борейки се ежедневно с бедността, деградацията, търговията с наркотици и зависимостта от наркотиците. „Подготвяме нещо, което може да ви хареса, което може да бъде хубав подарък: походът „Не по-малко дете за дрогата“ (Ni un pibe menos por la drug)“, продължава свещеникът, който за своя ангажимент срещу трафика на дрога е получавал смъртни заплахи, „Нека Бог ви благослови и Дева Мария от Лухан винаги да ви защитава. Благодаря ви за всичко!“.

Поздравите от деца от римската периферия

Обръщат се директно към Франциск, изразявайки желанието да могат да играят с него, да го видят, да го прегърнат, да си направят с него домашните и да му подарят подаръци. Това са желанията и пожеланията на децата, подпомагани от Асоциацията Fonte di Ismaele, заедно с Института за солидарна медицина Onlus и с Папската служба за милостиня, които за рождения ден на папата реализираха кратък филм благодарение на сътрудничеството на Telepace.

„Кога ще дойдеш при нас? Чакаме те!“. В кратките видеопослания се откроява цялата невинност, радост и спонтанност на детството. Говорят му на „ти“ и всички са съгласни за едно нещо: да се срещнат с него, заобикаляйки дипломацията на възрастните.

„Благодарим ти, че ни защитаваш“, казва едно от децата, потвърждавайки, че именно малките са тези, които долавят най-много близостта на папата и неговата отдаденост към тях.

„Папа Франциск, ела, за да си вземеш подаръците, които сме ти подготвили“, се казва във видепосланието. А в пакета подготвен от децата за папата включва: книжката, озаглавена „Мъдри, независимо от възрастта“, с коментари на децата по Нюйоркската конвенция за правата на детето; значка и суичър, които олицетворяват символите на учителната власт на Франциск и на асоциацията Fonte di Ismaele. И накрая „Детски вестник – хроники от скритите предградия“: инициатива, за да погледнем на света през очите на децата.

Източник: vaticannews.va

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal