Папа Франциск се моли за мира в Украйна и за жертвите на торнадото в САЩ

След молитвата Ангел Господен, папа Франциск се спря на събитията, които тревожат света. Папата насочи мислите си към Украйна и към Съединените щати, засегнати от серия унищожителни торнада

Конфликтът на руско-украинската граница, снимка от 10 декември 2021 (ANSA)


След молитвата Ангел Господен, първата мисъл на Папа Франциск бе насочена към трудната ситуация, която се изживява в Украйна, като призова за мир и поднови апела си за диалог като начин за разрешаване на напрежението:

Искам да уверя в молитвите си за скъпата Украйна, за всичките нейни църкви и религиозни общности, и за целия й народ, за да може напрежението около нея да бъде разрешено чрез сериозен международен диалог, а не с оръжие. Натъжава ме твърде много статистиката, която прочетох, последната. Тази година са произведени повече оръжия, отколкото миналата година. Оръжията не са пътят. Нека това Рождество Христово да донесе мир на Украйна!

Това, което се случва, тревожи и международната общност. На провеждащата се в Ливърпул среща на министрите на външните работи на Г-7, са обсъдени „огромните последици“ в случай на военна заплаха от Русия. От дни Москва съсредоточава дейността на войските си на границата с Киев.

Молитвата за САЩ

В мислите на папата бе и болката за тези, които загубиха роднини и познати поради серията от торнада, които удариха шест американски щата:

Моля се и за жертвите на торнадото, което засегна Кентъки и други части на Съединените американски щати.

Има над 80 потвърдени смъртни случая, докато десетки хора все още са в неизвестност. Някои населени места са опустошени, други изравнени със земята, като град Мейфийлд в Кентъки. Спасителите описват апокалиптични сцени. Президентът на САЩ Джо Байдън също изрази скръбта си, като говори за „трагедия“, поредицата от торнада, каза той, „е една от най-тежките“ в историята на САЩ.

Източник: vaticannews.va

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal