Папа Франциск: Рождественската ясла – символ на нежността на Бога

Себедаряването, „понижаването, ставайки беден сред бедните, служението: това е смисълът на Рождество Христово в думите, които папата отправи към делегациите от Перу,Трентино и Венето, които дариха съответно Рождественската ясла и Коледното дърво на площад „Свети Петър“ и яслите, поставени във ватиканската аула „Павел VI“


Идва „от края на света“ и именно от андското село Чопка, в департамента Хуанкавелика, в Перу, Рождественската ясла, която тази година доминира на площад „Свети Петър“ и ще може да бъде видяна от жителите и туристите в Рим през цялото време на рождественските празници. До нея стои огромният смърч, дар от горите на италианския регион Трентино и по-специално от местността Андало; но тази година има и друга рождественска ясла, разположена в аула „Павел VI“, направена от младежите от енорията „Свети Вартоломей“ в Галио, в провинцията на Виченца, но в епархията на Падуа, която напомня на поклонниците и вярващите, присъстващи на генералните аудиенции за идването на Исус в света. И по повод официалното откриване на тези рождественски символи във Ватикана Франциск прие съответните делегации, като им благодари за тези важни и символични подаръци. Рождественската ясла във ватиканската аула „Павел VI“ ще бъде открита днес следобед.

Рождественската ясла, символ на Божията нежност

Първите думи на благодарност папа Франциск отправи към перуанската делегация, като се обърна към монсеньор Карлос Салседо Охеда, перуанския външен министър и всички граждански и църковни власти, сътрудничили в реализирането на тази голяма сцена на Рождество Христово, която украсява площад „Свети Петър“. Светият отец се спря по-специално на дрехите и материалите, от които е изработена, типични за онези територии, които символизират универсалността на призива за спасение.

„Всъщност Исус дойде на земята в конкретността на един народ, за да спаси всеки мъж и жена, от всички култури и националности. Той стана малък, за да можем да Го приемем и да получим дара на Божията нежност”.

Светлините на елхата са като светлината на Исус

До Рождественската ясла на площад „Свети Петър“ е поставен и величествения смърч от Трентино и по-точно от Андало, чиято делегация бе водена от архиепископ Лауро Тизи. Франциск напомни, че смърча е знак на Христос, дървото на живота, до което човек не е могъл да стигне поради греха, но с Рождество Христово божественият живот най-накрая се съедини с човешкия живот.

„Коледното дърво напомня за прераждането, дара от Бог, който се съедини завинаги с човека, който ни дари своя живот. Светлините на елхите напомнят за тази Исус, светлината на любовта, която продължава да свети в нощите на света“.

Рождество Христово, празник на доверието и надеждата

Върщайки се отново на предстоящия празник, папата се възползва от случая, за да отправи призив да не се отдаваме на консуматорството и безразличието, които омърсяват Рождеството Христово, толкова сърдечен и важен празник не само в своите символи, но и в цялата атмосфера, която предава. Ето защо, „нека да позволим да бъдем обгърнати от тази традиционна атмосфера, която изпълва сърцето с радост за раждането на Христос, който, идвайки на света и живеейки с нас, стана част от семейството и със своето присъствие озари нашия живот с нежност, споделяне и интимност. Нека позволим да бъдем обгърнати от близостта на Бог. Но Рождество Христово е и празник на доверието и надеждата, припомни Франциск на делегацията от Венето, водена от монсеньор Клаудио Чипола, дарила Рождественските ясли за аула „Павел VI“. „Причината за тази надежда е Бог, който е роден сред нас, Той ни се доверява и никога не се уморява от нас! Показателно е също, че за да дойде на света Бог се “понижи“, не дойде за да доминира, а да служи: следователно това е начинът да Го следваме и да живеем истински Рождество Христово“.

„За да бъде наистина Рождество, нека не забравяме, че Бог идва, за да бъде с нас и ни моли да се грижим за нашите братя и сестри, особено за най-бедните, най-слабите, най-крехките, които пандемията заплашва да маргинализира още повече. Защото така дойде Исус в света и яслите Му ни напомнят за това”.

Източник: vaticannews.va

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal