Папа Франциск призова юристите да защитават правата на отхвърлените

На аудиенция във Ватикана, папата призова членовете на Съюза на италианските католически юристи да защитават правата на работници, мигранти, болни, неродени деца, хора в края на живота си, „които произтичат от човешкото достойнство“.


Отричането „правото на достоен живот, на физическа, психологическа и духовна грижа, както и на справедливо заплащане е да отричаш човешкото достойнство”. Това изтъкна папа Франциск тази сутрин на аудиенция за 300 членове на Съюза на италианските католически юристи (Ugci), които прие по повод техния 70-ти национален конгрес. Конгрес на тема „Последният. Правната защита на слабите субекти“.

Папата припомни неотдавнашното си посещение в бежанския лагер в Митилини, по време на апостолическата визита в Кипър и Гърция, където подчерта, че „правата на човека трябва винаги да се зачитат, а достойнството на всеки трябва да бъде приоритет пред всичко друго“. „Колко сме далеч сме от това отношение!“ – отбеляза горчиво папата, тъй като „злоупотребите, насилието, небрежността, пропуските не правят нищо друго, освен да повишават културата на отхвърляне“. А незащитените, „винаги ще бъдат в перифериите“.

Папата призова католическите юристи да допринасят за „обръщането на посоката“, чрез своите умения, осъзнатост и чувство за отговорност, защото и „най-малките, беззащитните, слабите имат права, които трябва да се зачитат, а не да се потъпкват. Това е вътрешен призив към нашата вяра, а не временен морализъм“.

„Никога, както в нястоящото време, католическите юристи са призовани да утвърждават и защитават правата на най-слабите, в рамките на икономическа и социална система, която претендира да включва разнообразие, но всъщност систематично изключва тези, които нямат глас, подчерта папа Франицск.

„Правата на работниците, мигрантите, болните, неродените деца, умиращите и най-бедните са все по-пренебрегвани и отричани в тази култура на отхвърляне – посочи Франциск. Тези, които нямат възможността да харчат и консумират, изглежда не струват нищо. Но отричането на основните права, отричането на правото на достоен живот, на физическа, психологическа и духовна грижа, на справедливо заплащане означава отричане на човешкото достойнство. Колко работници са – извинете за думата – “използвани„ за прибиране на реколтата от плодове или зеленчуци… И след това, платени мизерно и прогонени, без никаква социална закрила. За това признаването на правата на най-слабите не е услуга, а защита на онези права, които произтичат от признаването на човешкото достойнство“

В този контекст папата посочи ролята на католическия юрист, в ролята на консултант, адвокат или съдия, „да допринася за защитата на човешкото достойнство на слабите, като утвърждава техните права“. По този начин „то допринася за утвърждаването на човешкото братство, а не за обезобразяване на Божия лик, запечатан във всеки човек“.

Източник: vaticannews.va

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal