Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на България » Нов протосингел на Българската Митрополия в Западна и Средна Европа

Нов протосингел на Българската Митрополия в Западна и Средна Европа

Митр. Антоний с новия протосингел на епархията


На заседание на Епархийския съвет на Западно- и Средноевропейската епархия преди дни е взето решение да бъде освободен от длъжността протосингел на епархията архимандрит Атанасий (Султанов). На негово място Епархийският съвет е назначил свещеник Цоло Кривачков, който от началото на месец март тази година служи в берлинския катедрален храм „Св. цар Борис Покръстител”. Той периодично обслужва също българските православни църковни общини в района на градовете Кьолн и Бон и в Лайпциг. На последното заседание на Св. Синод неговото назначение е било утвърдено, както повелява уставът на Българската православна църква – Българска патриаршия: „При всяка митрополия има протосингел, който се назначава от епархийския митрополит и се утвърждава от Светия Синод” (чл. 97, ал. 1).

Архим. Атанасий остава само свещеник в БПЦО „Св. Кирил и Методий” в унгарската столица Будапеща. Той завърши с отличие Пловдивската духовна семинария „Св. Кирил и Методий”, а след това и Богословския факултет на Атинския национален Каподистриев университет, като същевременно съдейства за създаването на българска православна църковна община „Св. Йоан Рилски“ в гръцката столица, както и за получаването на възможност за самостоятелно ползване от българската община на храма „Св. Безсребреници (Козма и Дамян)”.

През 2016 г. след посещение в Атина на митр. Антоний и негова служба там архим. Атанасий беше поканен на служение в европейската ни епархия и беше назначен за протосингел. През последните години архимандритът оглави и БПЦО в Будапеща и затова пребивава основно там.

О. Цоло Кривачков и архим. Атанасий (Султанов)

Източник: dveri.bg

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal