Монсеньор Анселмо Пекорари с държавно отличие за развитието на отношенията със Светия престол в Рим

Президентът Румен Радев връчи „Мадарски конник“ първа степен на монс. Анселмо Пекорари, апостолически нунций в България.


Президентът Румен Радев връчи високото държавно отличие „Мадарски конник“ първа степен на Анселмо Пекорари, апостолически нунций в София. На церемония, състояла се на 30 декември в Гербовата зала на президентството, дипломатът бе отличен за особено големите си заслуги за развитието на двустранните отношения между България и Светия престол.

 „За мен е висока чест да ви връча високото българско държавно отличие „Мадарски конник“ – първа степен в знак на признателност и уважение за дейността ви като апостолически нунций на Светия престол в София. За този, повече от седемгодишен период, Вашата служба за развитие на отношенията между Светия престол и Република България бе наситена с осезаема активност и значими резултати“, заяви държавният глава Румен Радев. Сред тях той открои посещението на папа Франциск в България през 2019 г., ежегодните поклоннически визити на български делегации в Рим и Ватикана по повод честването на Св. Св. Кирил и Методий и др.

„Отбелязваме със задоволство и Вашата активна благотворителна дейност. Високо ценим вашата дейност за задълбочаване на контактите с представителите на Българската православна църква в лицето на Св. Синод, в това число за организирането и предоставянето на ценни дарове от Ватикана, свързани тясно с историята и религията на нашия народ и държава“, каза Румен Радев.

 „Наградата, която ми връчихте, е израз на почит към папа Франциск, който посети България“, отбеляза Анселмо Пекорари, който уточни, че приключва службата си като нунций в България. „Смятам, че винаги, когато се връщам в България, ще бъда приет от всеки българин в страната като приятел“, заяви Анселмо Пекорари и определи полученото висше държавно отличие като признание за неговата дейност и почит към Светия Отец. Монсеньор Пекорари връчи на президента Румен Радев официалния сребърен медал на понтификата за настоящата година.

Монсеньор Пекорари, който над 40 години е в дипломатическата служба на Светия престол, бе назначен за апостолически нунций в София от папа Франциск през 2014 г. По време на неговия мандат, папа Франциск посети България и Република Северна Македония през май 2019 г.

Източник: vaticannews.va

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal