Митрополитът на Камерун Григорий за руската антиканонична инвазия в Александрийската Патриаршия

ELUA


Автор: Митрополит на Камерун Григорий

Някои старостилни фракции, които дойдоха в Африка през последните години създадоха църковни общности и „монастири“ с онези „клирици“, които бяха изгонени по различни причини от Православната мисия1 в местните митрополии на Александрийската Патриаршия. Така че е съвсем естествено тези структури да бъдат разделени по протестантски начин на безбройни самоназоваващите се православни общности.

Ето защо, тези фрагментирани структури намират причина да се присъединят към каноничните църковни структури на Московската Патриаршия. Разбира се, с какви критерии тези структури са били приети и под какви условия, все още е неизвестно. Ще ги ръкополагат ли отново? Така ли ще ги приемат? С каква канонична преценка?

Ако съдим от подобни действия на Московската Патриаршия от миналото ще бъде използвана явна икономия, подкрепена за енти път от техни вътрешни причини, по същността си необясними, както винаги.

Едновременно с това, имайки предвид неопитността по отношение на африканския манталитет от страна на ръководните кадри на т.нар. „Africa Corp“, който се зае с изпълнението на плана „Африка“…, предвиждам безполезния ход на руския богословски арсенал, който до този момент бе използван като пропаганда срещу Вселенската Патриаршия във връзка с признаването на автокефалията на Църквата на Украйна. Също така предвиждам и падането на генералите. Тук един Ромел2 претърпя поражение в Африка с една от най-дисциплинираните и единомислещи армии в света.

Щастливи са тези, които ще решат отсега да направят докторска дисертация по руската операция…


1Православна мисия – гръцка православна мисионерска организация, която разпространява Евангелието сред неправославните народи, строи храмове, монастири, училища, сиропиталища, болници, кладенци, където да се образоват, лекуват, катехизират и живеят новите православни християни от Африка, Азия и Океания.

2Ервин Йохан Ойген Ромел (15 ноември 1891 – 14 октомври 1944 г.) е един от най-известните немски генерали от Втората световна война. Той е командир на Немския африкански корпус и става известен под прякора „Пустинната лисица“ поради умелите военни операции, които води в Северна Африка. По-късно командва немските сили срещу съюзническото нахлуване през Ламанша в Нормандия и е смятан от мнозина за най-умелия командир в пустинните боеве на Втората световна война.

Военните успехи на Ромел му печелят уважение не само в германската армия и от страна на Адолф Хитлер, но дори и сред вражеските войски от Общността на нациите в Северноафриканската кампания. След поражението на силите на Оста в Северна Африка, ръководи защитата на окупирана Франция. Уличен е като участник в заговора от 20 юли 1944 г. за убийството на Хитлер и е принуден да избира между съд с последствия за семейството си или самоубийство. Самоубива се на 14 октомври 1944 г., по информация на Wikipedia.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal