Митрополитът на Додони е поискал от Атинския Архиепископ да се въведе задължителна ваксинация за всички свещеници и храмови служители | VIDEO

EL


„Всеки ден виждаме хора да умират в ръцете ни, в прегръдките ни. Но има хора, които оспорват необходимостта от ваксината. Поради което правителството е принудено да предприеме непопулярни мерки, защото ситуацията вече стигна твърде далеч.“ – заяви Митрополитът на Додони Хрисостом по държавната телевизия ΕΡΤ.

Той добави също, че вчера е имал разговор с Архиепископа на Атина Йероним II, като го е помолил да предложи на Свещения Синод да бъде въведена задължителна ваксинация за всички клирици и храмови служители.

„Ако самият изповедник не се подчини на Църквата и не прояви послушание към нея, той самият отпада от Църквата. От друга страна, ако вярващият послуша изповедника относно това да не се ваксинира и да не спазва мерките, той също отпада от Църквата. Защото Църквата вече е взела решение по въпроса. И нито единият, нито другият проявява послушание към нея.“ – каза митрополитът.

„Всички, които получават възнагражденията си от държавата или са юридически лица на публичното право, задължително трябва да бъдат ваксинирани.“ – подчерта Хрисостом.

Митрополитът на Додони повдигна въпроса и за Митрополита на Етолия и Акарнания Козма, който е болен от коронавирус и не се е ваксинирал. По този въпрос Хрисостом заяви, че решението на Козма да не се ваксинира е абсолютно погрешно, отбелязвайки също, че Козма принадлежи към категорията хора, които нямат здрав разум. „Как е възможно да гледаш как хората около теб умират, а ти да не даваш пример за спасението им?“ – се запита Митрополит Хрисостом.

Относно мерките в храмовете, митрополитът отбеляза, че Църквата подкрепя мерките относно сертификатите и т.н., но не може да ги приложи, тъй като няма необходимия персонал, който да извършва проверките и да осъществява контрол за спазването на мерките; нито пък държавата може да постави жандармерист или служител, който да контролира вярващите при влизането им в храма, допълни архиереят.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal