Начало » Разни » COVID-19 » Министерството на здравеопазването и Националният съвет на религиозните общности в България започват съвместна работа за повишаване на осведомеността за ползите от ваксинацията срещу COVID-19

Министерството на здравеопазването и Националният съвет на религиозните общности в България започват съвместна работа за повишаване на осведомеността за ползите от ваксинацията срещу COVID-19


Министерството на здравеопазването и Националният съвет на религиозните общности в България започват съвместна работа за повишаване на осведомеността на обществото за ползите от ваксинацията срещу COVID-19 сред населението, както и за необходимостта от продължаване стриктното спазване на противоепидемичните мерки, с цел ограничаване разпространението на вируса у нас. Това се договориха по време на среща министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова, председателят на Националния съвет на религиозните общности в България Роберт Джераси, секретарят на Епископски конференции на католическата църква отец Петко Вълов, секретарят на Обединени евангелски църкви Грета Ганева и експертът в отдел „Външни отношения“ на Главното Мюфтийство Хайри Емин.

Всички присъстващи изразиха готовност да помогнат за реализацията на инициативата, разпространявайки надеждна и на достъпен език информация през информационните канали и социалните мрежи, използвани от съответните общности.

Представителите на вероизповеданията са на мнение, че на този етап от пандемията и с оглед на обществените нагласи усилията в посока на връщането на доверието към научните постижения в медицината и ваксините ще бъдат ключови.

„Нито една религия няма доктринални забрани срещу ваксинацията. Винаги сме призовавали за спазване на мерките като дистанция, дезинфекция, носене на предпазна маска за лице, както и за ваксинация. Предвид предстоящите светли празници, нека призовем вярващите към смирение и доброта, към разум и любов към ближния“, посочи Роберт Джераси.

Участниците в срещата поеха ангажимент да сътрудничат активно на Министерството при предоставянето на достоверна информация сред общността, за да може всеки гражданин да направи своя информиран избор за ваксинацията.

Проф. Сербезова беше категорична, че духовната и светската власт трябва да вървят ръка за ръка в името на общото добруване. Това е особено важно в условията на световна пандемия, когато всеки човек, всяко семейство и всеки живот са застрашени от коронавирусната инфекция.

„Много държа до гражданите да достигнат точните послания, да обясним на всеки какви са рисковете от заразяване с вируса и какви са ползите от ваксината. Ще търсим доверие и няма да заложим на боравенето със страховете на хората. Ще съм благодарна, ако се обърнете към религиозните общности, апелирайки към вяра в науката и спазване на противоепидемичните мерки. Особено по време на предстоящите празници“, каза здравният министър. По думите ѝ статистиката ясно показва, че над 80% от пациентите, приетите в лечебни заведения с COVID-19, са неваксинирани, а броят на хоспитализираните неваксинирани в интензивните отделения надминава 90 %.

„Чистотата е една от най-важните теми в Исляма. Мюсюлманите се измиват ритуално (абддест) по пет пъти на ден. Хигиената е задължителна и преди, и след ядене. Тя включва измиване на ръцете и почистване на устата. След появата на COVID-19 мюсюлманите спазват стриктно противоепидемичните мерките в джамиите. Те включват дистанция и носене на маски“, заяви представителят на Мюсюлманското изповедание на срещата Хайри Емин.

В срещата участие взе и д-р Гергана Николова, член на УС на Българския лекарски съюз. Тя от своя страна пое ангажимент в кратки срокове да бъде проведена среща между Националния съвет на религиозните общности и съсловната организация на лекарите в България.

Източник: grandmufti.bg

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal