Мианмар: Поредна църква, изгорена от военната хунта

Военната хунта в Мианмар продължава да атакува църкви в преобладаващо християнските региони на страната, игнорирайки призивите на Католическата църква и световните лидери. Според съобщения на информационната агенция „Уканюз“, цитирана от агенцията на италианските епископи Сир, католическата църква „Свети Никола“ в град Тантланг, в щата Чин в Мианмар, е била изгорена от военни на 27 ноември.


Атаката срещу църквата „Св Никола.“ Е само последната брънка от дълга поредица: според Организацията за човешки права Чин Хюмън Райтс (Chro), между август и ноември, в щата Чин, са били изгорени или разрушени от военни най-малко 22 църкви, аедно с повече от 350 цивилни домове. Щатът Чин с християнско мнозинство, е в челните редици на съпротивата срещу хунтата и е свидетел на ожесточени атаки на армията, включително въздушни удари, тежка артилерия и безразборни атаки срещу цивилни. Стотици хора са били произволно арестувани и десетки убити. Военната хунта в Мианмар продължава да атакува църкви в преобладаващо християнските региони на страната, игнорирайки призивите на Католическата църква и световните лидери. поред съобщения на информационната агенция „Уканюз“, итирана от агенцията на италианските еписко,иите

Тантланг – градът в който се намира изгорялата католическа църква – е пуст: повече от 10 000 жители са напуснали домовете си, след като военните атакуваха домове с безразборна стрелба и бомбардировки. ри пооследното нападение най-малко 49 сгради са били изгорени e изравнени със емята, включитетелното аа

Според източници на агенция „Уканюз“, епископ Питър Хла от епархията Пехон в южния щат Шан е приканил военните да не атакуват катедрали и други религиозни сгради. олбата е била последвана от атаки (три пъти за пет месеца) срещу катедралата „Пресвято сърце. „Нападението срещу катедралата е като да атакуваш сърцето на всеки вярващ“, пише епископът.

Поради държавния преврат на 1 февруари т.г. и ескалацията на конфликта, диоцезът Пехон е един от най-засегнатите райони заедно с епархиктау Ло Най-малко пет католически църкви в епархията Лойкау са били атакувани от военни, а при нападението на 23 май са били убити четирима католици и ранени други осем. В щатите Кая и Чин с преобладавщо християнско население, повече от 130 000 цивилни са били принудени да търсят убежище в църкви, манастири и импровизирани лагери, въпреки че военните продължават да атакуват свещеници и пастори, бомбардирайки и осквернявайки църкви.

Източник: vaticannews.va

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal