Мианмар. Кардинал Бо осъжда клането на десетки цивилни: „Докога ще се избиваме?“

Най-малко 35 души в село Мо Со, Хпрусо, щата Кая в североизточната част на Мианмар, са били убити, а изгорените и осакатени тела бяха открити на Рождество Христово“. Сред загиналите има и двама работници на Save the Children, обявени за изчезнали. Атаката осъди априепископът на Янгун, а ООН е „ужасена“ от клането.


Атаката срещу цивилни на 24 декември предизвиква възмущение в международната общност. Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс каза, че е „ужасен“ след клането, при което според съобщенията бяха убити най-малко 35 души, включително жени и деца. Те са били убити от войници на хунтата, докато се опитвали да избягат от зоната на конфликт.

След поредното клане в Източна Бирма, в изявление публикувано на 26 декември, архиепископът на Янгун кардинал Чарлз Бо, осъди това „жестоко и ужасно зверство“ уверявайки, че горещо се моли за жертвите, техните роднини и оцелелите „от този неописуем и презрян акт на нечовешко варварство“.

„Целият ни любим Мианмар сега е военна зона“, казва кардинал Бо, като има предвид и въздушните удари в щата Каин, които принудиха хиляди хора да избягат отвъд границата с Тайланд, и бомбардировките в Танланг, в щата от Чин. „Кога ще свърши всичко това? – пита кардиналът. Кога ще приключат десетилетията на гражданска война в Мианмар? Кога ще можем да се радваме на истински мир, със справедливост и истинска свобода? Кога ще спрем да се избиваме? Братя, които убиват братя, сестри, които убиват сестри: това никога не може да бъде решение на нашите проблеми. Оръжията и насилието не са отговорът“.

Кардинал Бо призовава военните да сложат оръжие, „да спрат да бомбардират и нападат невинни хора, да разрушават домове, църкви, училища и клиники и да се включат в диалог с демократичното движение и етническите въоръжени групи“. Архиепископът на Янгун също призовава въоръжените групи, които се борят срещу хунтата, да „признаят, че огнестрелните оръжия не решават кризата, а я задълбочават, причинявайки повече смърт, повече глад, с опустошителни последици за населението“.

Кардинал Бо призовава военните да сложат оръжие, „да спрат да бомбардират и нападат невинни хора, да разрушават домове, църкви, училища и клиники и да се включат в диалог с демократичното движение и етническите въоръжени групи“. Архиепископът на Янгун също призовава въоръжените групи, които се борят срещу хунтата, да „признаят, че огнестрелните оръжия не решават кризата, а я увековечават, причинявайки повече смъртни случаи, повече глад, с опустошителни последици за населението“.

Кардинал Бо определя войната като неприемлива, потвърждава, че „решението и търсенето на мир са вътре в нас и сред нас“ и призовава международната общност за молитви, солидарност, хуманитарна помощ и дипломатически усилия, за да помогне на Мианмар да сложи край на трагичните конфликти и да търси справедливост и мир.

След военния преврат на 1 февруари, най-малко 1300 цивилни са били убити в бившата Бирма. Превземането на страната от хунтата също изостри старите конфликти със сепаратистки движения.

Източник: vaticannews.va

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal