Киевският Митрополит Епифаний: Москва търси надмощие в световното Православие

UA – EL


Москва се е стремяла и се стреми да бъде първа в световното Православие. Но исторически това право принадлежи на Константинопол. Това заяви предстоятелят на Православната Църква на Украйна Епифаний в интервю за Радіо Свобода.

Той се съгласи с твърдението на Вселенския Патриарх Вартоломей, който нарече „мечта идеята братята руснаци да оглавят световното Православие“.

„Москва се стремяла и се стреми да бъде първа в световното Православие. Но исторически, както Вселенският Патриарх многократно е заявявал, това право принадлежи на Константинопол. Това право е определено на Вселенските събори и усилията на Руската Църква да промени това, което се е формирало от хиляда и повече години, са напразни“, заяви Негово Блаженство.

Той посочи опитите на РПЦ да спекулира и да говори за „своето числено надмощие“, но добави, че „силата не е в числеността“.

„Това, което Патриарх Кирил прави сега е да умножава епископата. Но това не означава, че тази Църква е най-голямата. На брой – да, но духовно едва ли! Затова се полагат усилия за запазване на Украйна, защото без Украйна те няма да могат да претендират за това върховенство, тъй като сега има независима автокефална Православна Църква на Украйна (ПЦУ), и това даде основание на Руската Църква да прекъсне евхаристийното общение с Вселенския Патриарх Вартоломей“, подчерта предстоятелят на Православната Църква на Украйна.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal