Начало » Разни » Проповеди, речи, обръщения » Киевският Митрополит Епифаний за „бързите кредити“, хазартните игри, богатите и бедните

Киевският Митрополит Епифаний за „бързите кредити“, хазартните игри, богатите и бедните

UA


Киевският Митрополит Епифаний предупреди вярващите за две неща, които са свързани с желанието за забогатяване, но които наистина могат да донесат само неприятности. Това са „бързите кредити“ и хазартните игри.

Предстоятелят на Православната Църква на Украйна говори за това по време на омилия за опасностите от подобно илюзорно забогатяване, като подчерта: „Докато имаме времето на земния живот, трябва да проявяваме мъдрост, като се грижим да се обогатим за вечността”.

„По един или друг начин почти всеки от вас е чувал и виждал реклами за бързи кредити, които всъщност са скъпи и често водят човек до задлъжняване. Безспорно в живота на всеки човек може да има нужда от заемане на пари. Но когато вземате заем, трябва да знаете как и от какви доходи ще можете да изплатите този дълг. Не бива да се заблуждаваме от рекламите, че „бързите кредити” могат да решат всички проблеми. Напротив, те могат само да ги преумножат, тъй като заетите пари ще бъдат изразходени бързо и ще дойде време за погасяване на дълга; обикновено – с големи допълнителни плащания, и това само ще потопи човек в още по-голяма бедност.

Второто нещо е хазартът. За съжаление, въпреки нашите призиви, Украйна отново позволи това зло не само да бъде допуснато, но и да бъде рекламирано по всякакъв възможен начин. Обещанието за бързо и непременно забогатяване често отнема и последните стотинки на хората, които те пръскат, надявайки се на „чудото на печалбата“. Но понякога има и по-лоши последици – човек се пристрастява болезнено към игрите и след това раздава къщата си, губи взети назаем пари, става способен на престъпление или се самоубива.

Искам да ви предупредя за такива суетни и опасни надежди да забогатеете от заеми или хазарт. А на тези, които, знаейки вредното въздействие на тези неща върху хората, са забогатяли по този начин, искам да кажа само едно – спрете, докато не ви се случи това, което се случи с неразумния богаташ от притчата. Не забравяйте думите на Спасителя: „Каква полза за човека, ако придобие цял свят, а повреди на душата си? Или какъв откуп ще даде човек за душата си?“ (Матей 16:26).“ – каза Негово Блаженство.

„Всъщност, разумно ли е да се вярва, че богатството може да реши всички проблеми? Да мислиш, че когато си богат, няма за какво повече да се тревожиш? Тези, които мислят така, са наистина неразумни, защото в заслепението си забравят за неизбежното – смъртта.

Няма съмнение, че заможният човек може да уреди живота си с по-голям комфорт, да консумира по-добра храна, да не се натоварва с работа, да търси по-добри грижи от лекари и т.н. Но дали всичко това в края на краищата му дава някакво основание да бъде сигурен, че едно голямо има̀не ще реши всичките му проблеми? Само един неразумен и заслепен от блясъка на богатството човек може да мисли по този начин. Защото старостта, слабостта, болестта, смъртта идват при всички, и никой не може да бъде сигурен, че в един момент няма да го сполети внезапно нещастие.

Ако след смъртта нямаше нищо, все още можеше да се намери обяснение за онези, които бързат да се насладят на благата на богатството, докато са живи, следвайки разсъжденията на циниците: „Да ядем и да пием, защото утре ще умрем!“ (1 Кор. 15:32). Но ние знаем, че зад гроба има вечен живот, и необмислените удоволствия на този свят могат да доведат до осъждане и вечни мъки в бъдещия век.“ – допълва Митрополит Епифаний.

„Който е заможен – нека осъзнае, че може да използва богатството си за доброто на другите, да се грижи за нуждаещите се. Както правеше, например, нашият велик княз Володимир Покръстител, който заповяда от неговата трапеза да се раздава храна на бедните и дори да се доставя храна на онези, които физически не могат да дойдат до неговия двор.“ – каза Предстоятелят.

„Разбира се, не бива да се мисли, че бедността, нищетата и оскъдицата непременно приближават човека до Бога. От тъжните обстоятелства в живота си, бедният човек може да се научи на смирение, да стане по-силен в надеждата към Бога и да бъде по-състрадателен към ближните. Но все пак и той може да бъде изкушен и озлобен, разпален от завист, гняв, осъждане. Мамонът е способен да завладее както сърцето на бедния, така и сърцето на богатия – просто вторият е поласкан от това, което има, а първият става жертва на това, за което мечтае.“ – каза Негово Блаженство.

„Ако човек пребивава в бедност, не трябва да се отчайва, а трябва да възложи надеждата си на Бога, да се пази от изкушението на завистта, да се труди честно, знаейки, че чистата съвест и сърцето, свободно от оковите на богатството, са много по-ценни от всичкото злато на света, защото те отварят вратите към рая.“ – допълва още Митрополит Епифаний.

„Скъпи братя и сестри! Пожелавам на всички ни да се отнасяме с мъдрост към материалните въпроси, да не се изкушаваме от богатство или бедност, а да се стремим при всякакви обстоятелства „да бъдем богати с Бога“ и да събираме съкровищата на праведността и добрите дела.“ – с това завършва омилията си Киевският Митрополит Епифаний.

Източник: risu.ua, pomisna.info

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal