Начало » Новини » Светът » Йерусалимският Патриарх Теофил III с почетна награда от краля на Йордания | СНИМКИ

Йерусалимският Патриарх Теофил III с почетна награда от краля на Йордания | СНИМКИ

Винаги жив ангажимент на Църквите в Йерусалим за гарантирането на мирното съвместно съществуване въз основа на така наречения „Пакт на Омар“ и на историческото и правно статукво, което върви ръка за ръка с историческата отговорност на Йордания за защитата на светите християнски и мюсюлмаски места в свещения град.

EN


С тези думи йорданският крал Абдула II се обърна по време на традиционната рождестванска среща с главите на църквите в Йордания и Йерусалим, признавайки важната им роля в споделянето на общия път и в представляването на интересите на нацията и нейните общности.

По време на церемонията кралят връчи на Гръцкия православен патриарх на Йерусалим Теофил III почетната награда на стогодишнината на държавата в знак на признание за историческата и религиозна роля, изиграна за опазването на светите места, за консолидирането на християнското присъствие и като представител на попечителството на Хашемитското кралство. На срещата присъства и Латинския патриарх на Йерусалим Пиербатиста Пицабала, който изрази благодарност към краля на Йордания, като го нарече „силен глас, искащ хармония и уважение към статуквото“, и благодари за приноса му за възстановяването на базиликата на Божи Гроб, „дело, оценено от всички християни в Светата Земя и по света”.

Срещата се проведе дни след призива, отправен от патриарсите и главите на църквите в Светата земя и към местните власти, които администрират тези места, за да се засили диалогът за създаването на „специална християнска културна и наследствена зона, за да се защити целостта на християнския квартал в Стария град на Йерусалим“ и „гарантиране, че неговият уникален характер и наследство ще бъдат опазени за доброто на местната общност, нашия национален живот и по целия свят“. Също така по този повод бе изразена благодарност към Израелската държава, че е гарантирала безопасен живот на християните в Светите земи, запазвайки присъствието им като основен компонент от „мозайката“ на местната общност.

Източник: vaticannews.va

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal