Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Гърция » Изходно последование на блаженопочившия Митрополит на Гортис Йеремия | VIDEO & СНИМКИ

Изходно последование на блаженопочившия Митрополит на Гортис Йеремия | VIDEO & СНИМКИ

EL


На 16 ноември 2021 в Митрополитския Храм Свети Николай в Мегалополис бе отслужено Изходното последование на блаженопочившия Митрополит на Гортис и Мегалополис Йеремия.

Последованието бе възглавено от наместника на овдовялата Митрополия и представител на Атинския Архиепископ – Митрополит на Монемвасия и Спарта Евстатий, с когото съслужиха няколко архиереи.

Кратка биографична справка

Митрополит Йеремия Фундас е роден в Навпакт през 1941 г.

Той завършва през 1964 г. Богословския факултет на Атинския университет. Ръкоположен е за дякон през 1969 г., а за презвитер през 1972 г. Служил е като свещенопроповедник в редица митрополии в Гърция, вкл. и Свещената Архиепископия на Атина. Той е един от най-добрите проповедници в Гърция.

През 2000 г. става доктор по богословие, а през 2003 г. е избран за доцент. През 2006 г. е избран за редовен професор в Богословския факултет на Атинския университет в катедрата по Стар Завет.

Той като изключителен специалист по Стар Завет беше подготвил ново осъвременено издание на тълкувание на Ветхия Завет на гръцки език. Той се счита за един от корифеите по Стар Завет в Гърция. Дълги години преподава в Богословския факултет на Атинския университет. Митрополит Йеремия е изтълкувал и превел редица книги от Ветхия Завет. Освен по Стар Завет, той е автор и/или преводач на редица богословски книги и изследвания.

На 14 октомври 2006 г. е избран за Митрополит на Гортис и Мегалополис и ръкоположен в епископски сан.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal