Начало » Новини » България » Днес Бургас отбеляза своя празник | VIDEO

Днес Бургас отбеляза своя празник | VIDEO


Никулден е! На 6-ти декември отбелязваме деня на Св. Николай Чудотворец закрилник на рибарите и моряците. Негово Светейшество българският патриарх Неофит благослови българите за празника и призова да подражаваме на вярата и човеколюбието на свети Николай, като помагаме на нуждаещите се.

Днес е и официален празник на град Бургас, както и на всички моряци, рибари и банкери. Въпреки че свързваме Никулден с рибата, то днес тя не трябва да се лови. Лодките на бургаските рибари останаха на брега, като по този начин почитат своя закрилник – Свети Николай Чудотворец.

И въпреки че COVID-19 отмени мащабните събития за празника в Бургас, настроение не липсваше. Раздаде се курбан за здраве и бяха представени атрактивни демонстрации.
Със света литургия в храма „Св. Николай Чудотворец“ в Бургас започна празника на града.

Днес се чества Свети Николай, който е основоположника на вярата. Оставил ни е и три неземни съкровища, а те са именно вярата, правдата и милосърдието, каза пред вярващите епископ Йеротей, викарий на Негово Високопреосвещенство Сливенски Митрополит Йоаникий.

В центъра на Бургас представители на военноморските сили раздаваха курбан за здраве и най-вкусната рибена чорба, приготвена пред погледите на бургазлии.

Тайната на никулденската чорба е в многото риба. Има много свежи подправки, много е свежа и най-вече, че е приготвена на тази полева кухня на огън и за това е толкова вкусна, каза мичман Радостин Йорданов, ВМС.

Осветена беше и специалната обредна трапеза за Никулден.

На никулденската трапеза задължително трябва да присъстват обредните хлябове, трябва да има риба с люспи и кръстна кост на главата, тъй като люспите символизират богатството и плодородието, каза Пламена Кирова, Етнографски музей – Бургас.

А водолази демонстрираха как са се осъществявали гмурканията през 70-те години с автентичен ретро костюм.

Когато сме в морето винаги се чувстваме добре. – БНТ: Каква е разликата между този костюм и съвременния? – Съвременните са супер, супер, по-удобни. Възхищавам се хората, които са работили по 4-5 часа на ден, работи ли са, не са се разхождали, каза Стоян Димитров, водолаз.

По-късно моряците хвърлиха венци и цветя в морето в памет на загиналите техни колеги.

На Никулден със званието „Почетен гражданин на Бургас“ бяха удостоени златната ни медалиста по художествена гимнастика Стефани Кирякова и актрисата номинирана за „Оскар“ Мария Бакалова.

Това високо признание както ме привързва все по-силно към Бургас, така и ме вдъхновява да работя повече. Мотивира ме, мотивира ме за много работа, защото винаги може повече. От малка в Бургас аз мечтаех, в Бургас аз се учех, Бургас ми даде криле, Бургас е моят синоним на вдъхновение, каза Мария Бакалова.

С корабни сирени и атрактивно водно оръдие моряците отправиха поздрав към всички бургазлии.

Въпреки че днес не трябва да се влиза в морето, рибарите във Варна хвърлиха своите мрежи, но с кауза. По традиция във варненския храм „Св. Николай Чудотворец“ беше отслужена света литургия и раздаден рибен курбан за здраве.

Източник: bntnews.bg

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal