Волоколамският Митрополит Иларион: Подкрепяният от Константинополския Патриарх разкол нанася рана на целия украински народ


„За голямо съжаление, Украина стана ябълка на раздора между Русия и САЩ“, констатира председателят на Отдела за външни църковни връзки на Московската Патриаршия митрополит Волоколамски Иларион в ефира на телевизионното предаване «Църквата и светът».

Владиката напомни, че „Украйна е най-близкият съсед на Русия, украинците и русите са братски народи, а някога са принадлежали и към един народ с обща книжовност, обща култура. И затова антируската пропаганда, която се води днес в Украйна, и се води в значителна степен от центрове извън страната, в това число и отвъд океана, не може да не ни тревожи“.

Той посочи, че „Руската Православна Църква изпитва особена тревога от ситуацията, в която се оказват днес милиони украински православни християни в резултат на пропагандистката война срещу Русия и действията на САЩ в Украйна“. „Разколът, който получи подкрепата на Константинополския Патриарх, нанася дълбока рана на целия украински народ и особено на православното население на Украйна“ – констатира митрополит Иларион. „Този разкол е напълно неоправдан от църковна гледна точка, и действията, които бяха предприети за неговото легитимиране, са абсолютно незаконни“.

„Ние се молим за преодоляване на това разделение, молим се украинските православни християни да се възсъединят в лоното на единната канонична Църква, която съществува в Украйна и която е оглавявана от Блаженейшия митрополит Онуфрий“, подчерта митрополит Иларион.

Той също така отбеляза, че „трябва да се направи всичко възможно, за да не се допусне по-нататъшна ескалация на напрежението между двете страни и за да се намери мирен начин за решаване на противоречията, който съществуват днес в Украйна“.

Служба «Комуникация» на ОВЦС

Източник: mospat.ru

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal