Българската църковна община в Милано получи в дар мощи на светци, покровители на града


Архиепископът на Милано монс. Марио Делпини дари на Българската църковна община „Св. Амвросий Медиолански“ мощи на трима светци, покровители на италианския град. Това стана на среща между архиеп. Делпини и Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в Милано на 6 декември. На срещата е присъства и доц. прот. д-р Иван Иванов, енорийски свещеник на Българската църковна община. Мощите на светците Амвросий, Гервасий и Протасий са дарени като знак за добрите взаимоотношения между българската църковна общност и архиепископията на Милано, установени през годините.

По време на срещата митр. Антоний е изказал благодарност за възможността храмът „Санта Мария Кончилиатриче“ в Милано да се използва за литургичните и пастирските нужди на православните българи. Архиеп. Делпини е изказал съболезнования за ранната кончина на предишния свещеник в българската община свещ. Стефан Паликаров, който е поддържал добри връзки с местната римокатолическа общност.

Дарените мощи ще бъдат официално въдворени в храма на 2 януари от председателя на настоятелството доц. прот. Иван Иванов.

Апостолическия нунций в България монс. Анселмо Гуидо Пекорари на срещата си с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит миналата седмица разказа за направеното дарение на св. мощи за Българската църковна община в Милано. Той отбеляза, че това е знак за добрите взаимоотношения между двете църкви.

Източник: dveri.bg

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal