Българите в Рим отбелязаха Рождество Христово с богослужение на роден език | СНИМКИ


С празнични богослужения, включително и в историческия храм „Санта Мария Маджоре“, българите в Рим отбелязаха Рождество Христово тази година. Богослуженията извърши доц. прот. д-р Иван Иванов, който обслужва българските православни църковни общини в Рим и в Милано.

Песнопенията по време на богослуженията бяха умело и вдъхновено изпълнени от поканените за празниците в Рим певци, диригент и инструменталисти от БАН: псалт Никола Вълчанов и д-р Мария Вълчанова, диригент на хора на БАН.

На 23 декември вечерта в гр. Колеферо беше отслужена празнична вечернd с благославяне на Бъдни вечер за българите в италианския град. На богослужението присъства и Богдан Паташев, посланик на Република България към Светия Престол, както и представители на Българското училище в Колеферо, на които бяха дарени учебници по религия, издание на Св. Синод на БПЦ.

На 24 декември вечерта в гр. Нетуно богослужението за Бъдни вечер и последованието на Царските часове беше извършено в параклиса на манастира „Санта Мария Горети“ в Анцио и Нетуно, където беше благословена трапезата на Бъдни вечер за българите от крайморските градчета на западния бряг.

На 25 декември сутринта в предоставената на българската православна общност римокатолическа църква „Св. Павел“ беше отслужена празнична утринна с петохлебие и св. Литургия за православните българи в Рим и околностите. Сред богомолците в храма бяха и членовете на църковното настоятелство с председател Иван Костов. Песнопенията се изпълняваха от певците от хора на БАН.

На 26 декември, неделя, сутринта, на празника Събор на Пресвета Богородица о. Иван отслужи св. Литургия в храма „Санта Мария Маджоре“ в Рим, най-древната базилика, посветена на Божията майка. На събитието присъстваха Богдан Паташев и настоятелите на БПЦО „Св. Седмочисленици“, а песнопенията изпълниха певците от България.

Прот. Иван Иванов окачествява това богослужение като историческо събитие за българите. Църквата „Санта Мария Маджоре“ е тясно свързана с историята на страната ни, разказва той, тъй като в нея през деветото столетие са осветени славянските богослужебни книги, преведени от св. братя Константин-Кирил и Методий, а техните ученици получават свещеническо ръкоположение; тогава на това място за първи път е извършена и св. Литургия на славянски език.

На 27 декември вечерта беше отправена молитва при мощите на св. Кирил Философ в базиликата „Сан Клементе“ в Рим.

О. Иван, който обгрижва духовно и българската православна църковна община в Милано, ще посети сънародниците ни там за празника Богоявление.

Източник: dveri.bg

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal