Асизи: Антониу Гутериш удостоен с наградата „Светилник на мира“

„За великото му дело за мира в полза на човечеството“ Антониу Гутериш ще получи днес, 18 декември, от братята на Свещения манастир в Асизи „Светилника на мира“. Церемонията ще бъде предавана на живо от базиликата на Свети Франциск.


„За неговата неуморна работа на политическо посредничество в сложността на нашия свят, борещ се с толкова много конфликти, войни, несправедливости и деградация на човешките същества и творението; дълбока ангажираност с диалогичен и сърдечен стил, стил на братски хуманизъм. В процеса на трансформация, който стана още по-необходим днес, ООН играе решаваща роля като лаборатория на мира: всъщност е спешно да преосмислим бъдещето на нашия общ дом и нашия общ проект“. Заради всички тези мотиви, днес, 18 декември, братята от Свещения манастир в Асизи ще връчат на Генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, „Светилника на мира“, признание, присъждано от францисканската общност всяка година на личност, която представлява ценностите на диалога и мира, „с намерението да се възстанови същността на францисканското послание: стъклото в ампулата символизира чистотата и яснотата, докато маслото символизира медикацията и прераждането“.

„Даряването на „Светилника на мира“ на генералния секретар на ООН за неговото велико дело за мира в полза на човечеството – казва директорът на пресцентъра на Свещения манастир в Асизи, отец Енцо Фортунато – е мечта, която от години носим в сърцето си“.

Антониу Гутериш

Антониу Мануел де Оливейра Гутериш, роден в Лисабон през 1949 г., бивш португалски министър-председател и върховен комисар за бежанците, заема поста на 9-ти генерален секретар на ООН на 1 януари 2017 г. и е препотвърден за втори мандат през 2021 г. Той ръководи ВКБООН (Върховния комисариат на ООН за бежанците) през някои от най-сериозните миграционни кризи през последните десетилетия, борейки се за правата на милиони мигранти и търсещи убежище. Той винаги е бил силен глас в подкрепа на многостранността и хуманитарните усилия. Няколкократно подчертава, че трябва да се строят мостове, а не стени и с този дух се срещна с папа Франциск в Рим на 20 декември 2019 г. По този повод генералният секретар и папата записаха съвместно видеопослание, което изпратиха до света, с оглед 75-та годишнина на ООН: послание в полза на многостранността и по-хуманното и справедливо общество.

Церемонията по награждаването

Церемонията по награждаването ще бъде предавана на живо на sanfrancesco.org и ще започне в 12.45 ч. в горната църква на базиликата на Свети Франциск. Гутериш ще бъде посрещнат от пазителя на Свещения манастир в Асизи, брат Марко Морони; ще последва посещение при гроба на Свети Франциск и на долната църква на базиликата на Светеца. На събитието, което ще се проведе и в рамките на записа на 36-ия Рождественски концерт от Асизи, който ще бъде излъчен по италианския канал Rai1 на 25 декември от 12.30 ч. в Евровизия, слез посланието Urbi et Orbi на папата, ще присъстват йорданския крал Абдула II, председателя на Италианската епископска конференция, кардинал Гуалтиеро Басети, и представител на Италианското правителство.

Концертът, популяризиран от Свещения манастир в Асизи, Rai и Intesa Sanpaolo, с приноса на Италианските държавни железници, ще бъде дирижиран от маестро Уилям Единс; в него ще участват виолончелистът Степан Хаузер и тенорът Роберто Аланя. Изпълнителите ще бъдат съпроводени от Националния симфоничен оркестър на RAI и хор „I Piccoli Musici“ с диригент маестро Марио Мора.

Носителите на наградата през последните години

В последните издания признанието беше присъдено на президента на Колумбийската република Хуан Мануел Сантос „за усилията, положени в процесите на помирение с FARC“; на германския канцлер Ангела Меркел, която „в своята Германия и в Европа се отличи в работата за помирението в полза на мирното съвместно съществуване на народите“; на краля на Йордания Абдула II за „неговите действия и ангажимент, насочени към насърчаване на правата на човека, хармонията между различните религии и приема на бежанците“; на президента на Италианската република Серджо Матарела за „ангажимента, насочен към предотвратяване на формите на омраза, злоупотреба и егоизъм, които застрашават сигурността и мирното съвместно съществуване и за насърчаване на по-свободно, по-справедливо и братско общество, което позволява цялостното човешко развитие на всеки човек“.

Източник: vaticannews.va

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal