Архиепископията на Австралия отмени освещаването на водите за Богоявление в щатите Нов Южен Уелс и Виктория заради пандемията

EL – EN


Днес на 30 декември се състоя извънредна онлайн среща на епископите на Свещената Архиепископия на Австралия, под председателството на Негово Високопреосвещенство Архиепископа на Австралия г-н Макарий, по повод бързото увеличаване на случаите на коронавирус, предимно в щатите Нов Южен Уелс и Виктория. Както Негово Високопреосвещенство, нашият Пастиреначалник, така и техни Преосвещенства Епископите, имайки силно чувство за отговорност пред Бога и своите ближни, разгледаха настоящата ситуация като бяха официално информирани от компетентното министерство на здравеопазването във връзка със съответните събития. Въз основа на новите данни и желаейки като Архиепископия на Австралия да защитим нашите събратя, доколкото е възможно, от всяко страдание, което може да бъде причинено на тях или техните семейства поради коронавируса, ние съобщаваме на духовенството и христолюбивия народ на Австралия следното:

  1. За защита на нашите съграждани и с цел ограничаване на разпространението на вируса се отменят всички чинопоследования за освещаване на водите на празника Богоявление в щатите Нов Южен Уелс и Виктория, предвидени да се проведат в съответните пристанища. След това се отменят и празничните обяди и всички други празнични мероприятия, които са били насрочени на същите места след чинопоследованието.
  2. По същата причина се отменят чинопоследованията за разрязването на Василопитата (Васильовата пита – Бел. прев.) в Сидни (3 януари), в Мелбърн (2 януари) и Норткоут (3 януари), на които ще присъстват всички духовници, енорийските съвети и Божия народ. Вместо общите чинопоследования по разрязването на Василопитата както Негово Високопреосвещенство Архиепископът, така и техни Преосвещенства Епископите ще отслужат това последование непосредствено след Божествената литургия на Свети Василий Велики на 1-во число от новата година в свещените храмове, където ще отслужат литургия.
  3. Отлага се и Общоавстралийския свещенически синаксис, планиран да се проведе в Сидни на 18 януари 2022 г.
  4. Отменят се официалните празнични вечери, които са били планирани, по случай патронния празник на Негово Високопреосвещенство Архиепископ Макарий за 16 януари в Мелбърн и 19 януари в Сидни.
  5. Високопреосвещеният Архиепископ и Преосвещените Епископи призовават нашето духовенство и благочестив народ да внимават, доколкото могат, и да спазват предписаните мерки, за да не се разболеят и самите те да не станат причина за разпространение на вируса върху нашите ближни. Преди всичко обаче те призовават нашия народ да се моли и да проявяви духовна бдителност. Феноменът на пандемията и увеличаването на случаите потвърждават за пореден път слабостта на човечеството и необходимостта да се обърнем към Бога. В същото време, по повод началото на новата година, нашият Високопреосвещен Пастиреначалник и Преовещените Епископи молитстват цялата пълнота на Свещената Архиепископия добра и благословена нова 2022 година. Нека Божията благодат се изсипе над (букв. „засенчи) света и да го освободи от текущото изпитание на пандемията и от всяко зло, което поразява душата и тялото на всеки човек.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal