Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχου με την ελληνική Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας


Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε τη Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021, τα μέλη της ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, Εντιμ. Βουλευτές Δρ. Μάξιμο Χαρακόπουλο,  Γενικό Γραμματέα της Δ.Σ.Ο., κ. Αθανάσιο Δαβάκη, κ. Σταύρο Κελέτση, κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη, Αναπλ. Γεν. Γραμματέα, και κ. Ιωάννη Σαρακιώτη, μαζί με τον Σύμβουλο της Οργάνωσης, Εντιμολ. Δρ. Κωνσταντίνο Μυγδάλη.

Στην προσφώνησή του ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας,  Δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, εξέφρασε την χαρά όλων των μελών της ελληνικής Αντιπροσωπείας για την παρουσία τους στον εορτασμό της Θρονικής εορτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και για την ευκαιρία να τιμήσουν την πρόσφατη επέτειο των 30 ετών του Παναγιωτάτου στον Πατριαρχικό και Οικουμενικό Θρόνο της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως. Ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκε συνοπτικώς σε κάποιες από τις πρωτοβουλίες του Παναγιωτάτου, κατά τη διάρκεια αυτών των τριάντα ετών, δίνοντας έμφαση στην ανασυγκρότηση εκκλησιαστικών Επαρχιών στη Μικρα Ασία, στην τέλεση Θείων Λειτουργιών, ύστερα από δεκαετίες, στην Τραπεζούντα, στην Ιωνία και στην Καππαδοκία, στην ενίσχυση της Ομογένειας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Ίμβρο, τόπο καταγωγής του Πατριάρχου, αλλά και στην στελέχωση του Πατριαρχείου με νέους, μορφωμένους και ικανούς κληρικούς. Ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. τόνισε, μεταξύ άλλων:

“Βεβαίως, η κατάσταση θα ήταν ακόμη καλύτερη αν είχε ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η οποία παραμένει κλειστή για μια ολόκληρη πεντηκονταετία. Όλοι γνωρίζουν τον αγώνα που έχετε κάνει για την επαναλειτουργία αυτού του ιστορικού εκπαιδευτικού ιδρύματος, στο οποίο και εσείς ο ίδιος έχετε φοιτήσει. Ευχόμαστε ολοψύχως οι προσπάθειές σας και το διεθνές ενδιαφέρον, που εσείς προκαλέσατε, να έχουν σύντομα αίσιο αποτέλεσμα. Να δούμε την Θεολογική Σχολή της Χάλκης να ανοίγει και πάλι τις πύλες της στους Ορθοδόξους σπουδαστές, συνιστώντας ταυτοχρόνως ένα επιστέγασμα των όσων σπουδαίων έχετε πράξει στην Πατριαρχία σας.”

Ο Παναγιώτατος από την πλευρά του ευχαρίστησε τον κ. Χαρακόπουλο, και όλα τα μέλη της ελληνικής Αντιπροσωπείας της Δ.Σ.Ο., για τους θερμούς λόγους και τις εγκάρδιες ευχές και επισήμανε ότι το έργο που πραγματοποιήθηκε είναι καρπός συλλογικής δουλειάς προς δόξαν Θεού και ανήκει στην Εκκλησία. Στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε σε ορισμένους σταθμούς της Πατριαρχίας του, όπως είναι η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που πραγματοποιήθηκε, το 2016, στην Κρήτη, ενώ είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί τους και για άλλα θέματα  κοινού ενδιαφέροντος. 

Στη συνάντηση παρέστη και ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ.

Πηγή: ec-patr.org

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal