Сръбската Църква обяви подкрепата си за Руската Църква в Украйна


12.11.2021

„Константинополският патриарх взе едностранно решение да нахлуе на територията на Украинската православна църква, без да има право на това“, каза сръбският йерарх, участвал в конференцията „Съборността на Църквата: богословски, канонични и исторически измерения”, която се откри вчера в Киев.

„Патриарх Вартоломей няма правомощия на папа и следователно няма право едностранно да взема решение за обявяването на автокефалия“, заяви в обръщението си на конференцията Моравичкият епископ Антоний.

„Всъщност патриарх Вартоломей обиди предстоятелите на другите Поместни църкви, като не се посъветва с тях. И след като станаха известни плановете на Константинопол за Украйна, патриархът продължи с отказа си да чуе техните призиви“, отбеляза епископ Антоний.

Той „не се е консултирал с никоя от Поместните православни църкви. Това обижда останалите предстоятели на Поместните църкви, които вярват, че патриарх Вартоломей е пръв сред равни по чест, но не и първи като папата. Той няма такава власт. Вселенските събори и отците на Църквата казват, че Константинополският патриарх не може сам да взема решения за предоставяне на автокефалия“, продължи сръбският йерарх.

Епископ Антоний подчерта също, че ако патриарх Вартоломей предприеме същите действия в Черна гора или Северна Македония, където има схизматични църкви, това най-вероятно ще доведе до разделение между Сръбската православна църква и Константинопол.

Източник: pravoslavie.bg

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal