Среща на религиозни лидери с премиера и министъра на здравеопазването на Люксембург

EN


На 10 ноември 2021 по покана на Правителството на Великото херцогство Люксембург се проведе среща на представителите на признатите религии с министър-председателя на страната Ксавие Бетел, министъра на здравеопазването Полет Ленерт и с генералния директор д-р Шмит.

По време на срещата Православната Църква беше представена от Митрополита на Белгия Атинагор, който от своя страна беше придружен от Протопрезвитера на Вселенския престол и Архиерейски Викарий на Люксембург Панайотис Мосхонас.

Развитието на пандемията и спазването на превантивните здравни мерки в религиозните общности беше тема на тази среща. Представителите на правителството подчертаха, че за съжаление има покачване на емидемиологичните ковид показатели, особено сред неваксинираните, и поради тази причина е необходимо внимание и цялостно спазване на мерките, предприети от правителството относно събирането на хора на закрито. Религиозните общности в страната са призовани да допринесат максимално за осъзнаването на вярващите за необходимостта от спазване на мерките, но и за ваксинирането на онези, които все още се колебаят да го направят. Правителството е готово да работи с религиозните общности за по-ефективно справяне с рисковете от разпространяване на инфекцията чрез местата за поклонение.

Всички религиозни представители, съгласни с тези забележки, описаха мерките, които предприемат в рамките на своята религиозна общност.

Митрополитът на Белгия Атинагор, след като благодари на правителството за инициативата за тази среща, каза, че е издал съответните указания на всички православни енории в Люксембург за стриктно спазване на необходимите санитарни мерки по време на богослуженията, както и че самият той е участвал активно в опитите да се убедят вярващите в необходимостта от ваксинацията. След това Викарият представи подробно мерките, предприети в православните енории в Люксембург, които пък бяха счетени за задоволителни от здравните служители в правителството.

Източник: orthodoxtimes.com

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal