Начало » Новини » България » София: Панихида за жертвите на Голодомора в Украйна | VIDEO & СНИМКИ

София: Панихида за жертвите на Голодомора в Украйна | VIDEO & СНИМКИ


На 27 ноември в Катедралния храм „Света Неделя“ в София беше отслужена панахида в памет на жертвите на Гладоморите в Украйна.

В службата взеха участие представители на Постаник Виталий Москаленко, украинската общност, български приятели на Украйна, както и служители на Посолството със семейства си.

По време на заупокойната света Литургия всички присъстващи запалиха свещи и почетоха паметта на милиони украинци, загинали невинно от съветската комунистическа власт.

Представители на Посолството и украинската общност се обърнаха към присъстващите, като отбелязаха, наред с други неща, че Гладоморът е едно от най-ужасяващите масови престъпления в човешката история, специално организирано от комунистически режим, целящ унищожаването на украинците като нация. Беше подчертано, че днес международната общност трябва да осъзнава каква заплаха са режими, които презират правата и свободите на човека, в порива да утвърдят своята власт.

Светла памет на милиони невинно убити украинци…

* * *

„Днес Украйна почита паметта на жертвите на гладоморите от 1921-1923, 1932-1933 и 1946-1947 г.

Милиони животи бяха загубени поради масов изкуствен глад, повечето от тях по време на наказателната операция на сталинисткия режим срещу Украйна през 1932-33 г., сега известна в цял свят като Гладомор.

Международната общност трябва да осъзнава каква заплахата са режими, които презират правата и свободите на човека в порива да утвърдят своята власт.

Украйна призовава за открита и истинска оценка на историята и международното признаване на Гладомора от 1932-33 г. за акт на геноцид, като жест на достойното почитане на паметта на милионите негови жертви.“ – написаха във Фейсбук от Посолството на Украйна в България.

Източник: bulgaria.mfa.gov.ua, facebook.com/ukr.embassy.bg

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal