Синодът на Критската Църква освободи Архиепископа на Крит Ириней. Очаква се санкцията на Вселенската Патриаршия | VIDEO

EL


КОМЮНИКЕ

На 24 ноември 2021 Свещеният Епархийски Синод на Църквата на Крит се събра на своето синодално заседание, за да обсъди темите от дневния ред, както и въпроса с Архиепископа на Крит, във връзка с чл. 39, § на Закон №4149/1961 „За Устава на Православната Църква в Крит“. Причината за искането за освобождаване на Архиепископа от длъжност е неговото хронично нестабилно здравословно състояние.

Вземайки предвид заключенията на трима лекари – професори от университет, съгласно които здравето на Архиепископа не му позволява той вече да изпълнява своите задължения, Синодът единодушно взе решение за освобождаването на Високопреосвещения Архиепископ на Крит г-н Ириней от неговите задължения, като изпраща своето решение за одобрение, или не, на Вселенската Патриаршия.

Църквата на Крит с огромно уважение изказва благодарност на Архиепископа за неговия огромен принос и дело за Църквата на Крит. Решението, макар единодушно, бе взето изключително трудно, но то е за доброто на Църквата.

От друга страна, Църквата на Крит, в разгара на пандемията, призовава всички хора към отговорност. Нека всички заедно да застанем пред лицето на световната опасност и да допринесем заедно за справянето с кризата, по начина, по който го предлага медицинската наука; и със задължителното спазване на всички здравни мерки; в духа на единството и взаимното уважение за справяне с пандемията и избягване на нейното разпространение.

Църквата на Крит призовава верния си народ към молитва, внимание, проницателност, за да се преодолеят трудните времена и да стигнем до момента, в който да отпразнуваме християнския празник на Светото Рождение Христово.

Ираклион, 24 ноември 2021

Στο κατώφλι νέας εποχής η Εκκλησία της Κρήτης – Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου

Posted by Cretalive.gr on Wednesday, November 24, 2021

Източник: orthodoxtimes.gr

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal