Престави се в Господа от коронавирус Отец Ангел Ангелов от София (ОБНОВЕНА)


Софийска света митрополия с прискърбие съобщава, че току що се престави пред Бога Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия.

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!

Източник: mitropolia-sofia.org

АКТУАЛИЗАЦИЯ. 24.11.2021, 21:31 ч.

Doxologia Infonews научи от свои източници в Софийска Митрополия, че причината за смъртта на Отец Ангел Ангелов е коронавирус. Според информацията, повече от два месеца той е водил тежка битка с COVID-19 в болница, но днес, за съжаление, е изгубил битката. Бог да упокои душата му и да дари утеха на неговите близки.

АКТУАЛИЗАЦИЯ. 24.11.2021, 21:35 ч.

Упокоилият се духовник Ангел /Анжело/ Емануилов Ангелов е роден на 27 февруари 1962 г. в гр. Добрич, от православни родители Емануил Ангелов Атанасов и Снежанка Илиева Дончева. Своето образование получава както следва: Основно и средно образувание завършва в 142 ЕСПУ – София, след което завършва Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1986 г. се задомява с Евгения Бориславова Ангелова, с която имат две деца – Десислав и Гергана. Ръкоположен е в дяконски сан на 19 април 1997 г. от Траянополския епископ Иларион, а за свещеник на 29 април същата година. От Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Максим е офикиран, на 17 септември 2005 г., за протойерей. От Знеполския епископ Йоан на 17 септември 2009 г. е офикиран за иконом. На 29 юни 2011 г., от Русенския митрополит Неофит, в храм „Св. Неделя“ е офикиран за ставрофорен иконом. Служението му като свещеник започва на 19 април 1998 г. от параклиса в столичния квартал Суходол „Св. Троица“, след което, от 10 август е назначен за свещеник в храм „Св. Мина“, гр. София, кв. „Модерно предградие“. По време на своето служение в храм „Св. Мина“, с благословението на Светия Синод на БПЦ, отива на едногодишна специализация в старокатолическия университет в гр. Берн – Швейцария. На 20 май 2004 г. отец Ангел е назначен за председател на старинния храм „Св. София“, което послушание достойно изпълняваше до последния си дъх. В Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“, в катедрата „Християнска апологетика и християнска философия“ е хонорован асистент, веднага след неговото завършване до деня на ръкоположението му. От 1 юни 2011 г., отец Ангел е назначен от Софийския митрополит и Български патриарх Максим за протосингел на Софийска света митрополия, като не престава да председателства и служи в храм „Св. София“. Освободен е от тази длъжност на 15 юли 2017 г. От 15 юли 2017 г. е назначен за духовен надзорник на Софийска епархия, която длъжност изпълняваше до своето упокоение. От 26 ноември 2019 г., до 1 юли 2020 г. той изпълнява и длъжността председател на църковното настоятелство на столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“, като съвместява и другите си длъжности.

По време на своето служение той се отличава с преданост и грижа за всички отговорности, които му се възлагат. Проповедник, писател, духовен отец, приятел и грижовен стопанин, блестящ оратор и богослов са нещата, които украсяват неговия живот и служение.

АКТУАЛИЗАЦИЯ. 25.11.2021, 15:42 ч.

На 29 ноември /понеделник/ от 09:00 ч. ще бъде отслужена Заупокойна света Литургия в столичния старинен храм „Св. София“, след което веднага ще се изпълни опелото на Ставрофорен иконом Ангел Ангелов.

Погребението ще се състои на Православен гробищен парк „Св. Архангел Михаил“ – Бояна.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal