Празникът Въведение Богородично в Калоферския девически Монастир | VIDEO & СНИМКИ


На 21 ноември светата Православна църква възпява преславното Въведение в старозаветния храм на Богоизбраната Отроковица – Пресветата наша Владичица Богородица, станала одушевен Божий Кивот, земно Небе и пречист храм на Спасителя.

С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът „Въведение Богородично“ в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж.

По повод празника Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай възглави архиерейската света Литургия в Калоферския девически манастир „Въведение Богородично“.

В съслужение с владиката бяха: Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, йеромонах Максим, свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник, иконом Василий Кашоров и прот. Мирчо Минков – ефимерий на манастира, митрополитският протодякон Илиян Александров.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Чувствайки непрестанно майчината закрила на Света Богородица, жителите на Калофер бързаха от ранно утро към светата обител, където да принесат на Божията Майка своите благодарствени и хвалебни молитви за всегдашното й застъпничество пред нейния Син. Сред присъстващите бе и кметът на града г-н Румен Стоянов.

Много от миряните пристъпиха и към светите Тайни, причастявайки се с Тялото и Кръвта Христови, след като се бяха потрудили да спазят пост според силите си и да принесат плод на покаяние в тайнството на изповедта.

В края на светата Литургия архипастирят на Пловдивската епархия поздрави монахините и честните поклонници на светата обител с празника.

Празникът завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

DSC_1150

Източник: plovdivskamitropolia.bg

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal