Посещение на Волоколамския Митрополит Иларион в Постоянното представителство на Руската Федерация в ООН в Ню Йорк


На 16 ноември 2021 г., в края на работното си посещение в САЩ, председателят на Отдела за външни църковни връзки на Московската Патриаршия митрополит Волоколамски Иларион посети Постоянното представителство на Руската федерация в Организацията на обединените нации в Ню Йорк, където се срещна с постоянния представител на Русия в ООН В.А. Небензя.

В срещата също така участваха заместниците на постоянния представител Д.А. Полянски и Д.С. Чумаков, както и отговорният за дейността на представителството на Световния руски народен събор в ООН игумен Никодим (Балясников).

По време на състоялото се общуване митрополит Иларион и В.А. Небензя обсъдиха представляващите взаимен интерес въпроси в областта на взаимодействието между Руската Православна Църква и руското Постоянно представителство в ООН.

След това се състоя среща на йерарха с дипломатите и служителите на Представителството. Владика Иларион разказа накратко за основните насоки на външната дейност на Руската Православна Църква, а също и за текущата ситуация в световното Православие, дестабилизирана от антиканоничните действия на Константинополската Патриаршия в Украйна. Архипастирят изрази удовлетворение от високото ниво на съработничество между Църквата и дипломатите, представляващи Русия в Организацията на обединените нации.

Митрополит Иларион отговори на многобройните въпроси на присъстващите. В края на срещата В.А. Небензя сърдечно благодари на председателя на ОВЦС за възможността да се срещнат и изрази общо пожелание за продължаване на общуването в този формат по време на работните посещения на архипастиря в САЩ. Владика Иларион пожела на постоянния представител и на целия дипломатически корпус на Постоянното представителство на Русия в ООН крепки сили и помощ Божия в отговорното им служение на Отечеството.

Вечерта на същия ден митрополит Иларион замина за Москва. В международното летище на Ню Йорк йерархът бе изпратен от клириците на патриаршеския катедрален храм «Свети Николай» в Ню Йорк, представителя на Генералния консул на Русия в Ню Йорк И. Попов и секретаря на Православната Църква в Америка протойерей Александър Рентел, който от името на Блаженейшия Митрополит Тихон благодари на владика Иларион за братското и конструктивно общуване в рамките на състоялото се посещение.

Служба «Комуникация» на ОВЦС

Източник: mospat.ru

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal