Помен за душата на Неврокопския Митрополит Борис в Благоевград


8.11.2021

Ден преди празника на безплътните небесни сили – 8 ноември, в Благоевград бе отслужена панихида за мъченически убития Неврокопски митрополит Борис.

Негово Вископреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, в съслужение с храмовото духовенство, отслужи света Литургия в храм „Въведение Богородично“, след което и панихидата за митрополит Борис. Пред гроба на владиката се поклониха много граждани, които си спомниха за светия живот и мъченическата му кончина.

Припомняме, че той е убит през 1948 година, на 60-тия му рожден ден в село Коларово, Петричко. Приживе митрополит Борис е радетел за просвета, изключителен духовник, родолюбец и защитник на бедните, сираците и вдовиците. До края на своя живот той отстоява Православната вяра, понасяйки клевети и заплахи от служителите на комунистическата партия. Митрополит Борис е стожер за хората от Неврокопска епархия в кървавите години на двете световни войни, когато се грижи за пострадалите семейства. Той е безстрашният духовник, който в атеистичните години смело говори в защита на депортираните от епархия свещеници, подкрепя децата и съпругите им. Неврокопският Владика е пример за чист живот, какъвто изисква и от свещениците в епархията. Той е „пътеводната светлина“, която огрява живота на много хора и която и днес ни сочи пътя към Бога, чрез добродетели, безкрайна любов и вярност до край.

През 2016 г. по решение на Св. Синод започна процедура по канонизация на митрополит Борис.

Вечна да бъде паметта му!

Източник: bg-patriarshia.bg

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal