Поздравление на членовете на Свещения Синод на Руската Православна Църква до Московския Патриарх Кирил по случай 75-годишнината му


Членовете на Светия Синод на Руската Православна Църква изпратиха на Светейшия Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил поздравителен адрес по случай 75-годишнината му.

До Негово Светейшество, Светейшия Кирил, Патриарх Московски и на цяла Русия

Ваше Светейшество, Светейши Владико и милостив наш Отец!

В този празничен и особено значим за Руската Православна Църква ден приемете нашите сърдечни и искрени поздравления по повод Вашия 75-годишен юбилей, заедно с молитвените ни пожелания за здравие, спасение и во всем благое поспешение.

Когато си мислим за Вас, няма как да не се впечатлаваме, колко щедро Ви е надарил Творецът с различни таланти и способности, колко мъдро Той Ви водеше и продължава да Ви води по пътеките на истината. Във Вашия живот не е имало и няма нищо по-важно и ценно от възможността да служите на Бога и Неговата Свята Църква.

Роден в благочестиво свещеническо семейство, Вие още от детските си години сте възпитаван в православните традиции, изучавали сте закона Господен, обогатявали сте се със знания, израствали сте от сила в сила.

Каква крепка вяра и твърди убеждения е било нужно да притежавате за да изберете за себе си пътя на свещенослужението в онези сложни за Църквата времена. Какво мъжество и твърдост е трябвало да притежавате, знаейки за примерите на изповедничеството на много поборници за Православието, в това число и Вашия дядо — соловецкия затворник свещеник Василий, за да вървите без страх и боязън към заветната цел.

Сърцеведът Господ, виждайки Вашите стремления, прояви милост и Ви изпрати в помощ и назидание на Своя верен служител — приснопаметния Ленинградски и Новгородски митрополит Никодим, от ръцете на когото Вие приехте монашески постриг, дяконска, свещеническа и архиерейска хиротония. Именно той стана за Вас духовен отец, пътеводител и наставник, в значителна степен определи Вашия по-нататъшен жизнен път. Път, който не е постлан с рози, а изпълнен с различни послушания, ежедневни грижи и огромна отговорност.

За годините на Вашето служение като ректор на Ленинградските духовни училища и на катедрата на управляващ архиерей на Смоленска епархия, за работата Ви на поста председател на Отдела за външни църковни връзки и на престола на Патриарсите Московски и на цяла Русия вече е написано и казано много. Вашата биография е добре известна на нашите съвременници. Тя вече е отбелязана в летописите на църковния живот като епохата на Патриарх Кирил.

На този важен ден архипастирите, пастирите, монашестващите и верните чада на Христовата Цъква, издигнали сърцата си нагоре, въздават хвала на в Троица прославения Бог, избрал и призвал Вас за отговорно Патриаршеско служение. Тринадесета година Вие носите този тежък кръст, трудейки се със старание и ревност, с търпение и упование в Божията помощ, давайки пример, как трябва да се постъпва в Божия дом, който е Църква на живия Бог, стълб и крепило на истината. (1 Тим. 3.15).

Виждайки изобилните и многополезни плодове на Вашия труд, ние с радост свидетелстваме, че Вие, подобно на светия апостол Павел, всичко можете чрез укрепяващия Вас Иисус Христос (Фил. 4.13). И наистина, Самият Господ, имащ попечение за Църквата, чрез Вас и Вашите решения явява Своите милости и щедрости, с които се утвърждава днес отеческата права вяра. Тази убеденост се основава не на отвлечени понятия и книжни знания, а на живия опит на Църквата, в това число и на Вашия личен повече от половинвековен опит.

Бидейки продължител на делото на равноапостолните Кирил и Методий, учители славянски, приемник на Светителите Киевски и Московски, Вие свещенодействате с благоговение, назидавате в Евангелските истини с търпение, управлявате с отговорност, мъжествено защитавате връчената Ви от Господа наша Света Църква от различните вълнения и стихии на днешния свят.

Изразявайки към Вас нашата синовна благодарност за всичко, което Вие вършите днес, за вдъхновяващия пример на самоотвержено служение и вярност към Патриаршеския дълг, ние отново и отново отправяме молитви към Вседържавния Цар и Бог наш за обновление и укрепление на Вашите сили, за да можете още дълги години така усърдно и плодотворно да се трудите за слава и на полза на Руската Православна Църква.

Нека щедрият Господ да съхрани Вас в добро здравие и бодрост на духа на многая и благая лета.

Членовете на Светия Синод на Руската Православна Църква

20 ноември 2021 година

Източник: mospat.ru

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal