Начало » Новини » Светът » Поздравление на Предстоятеля на Полската Православна Църква до Московския Патриарх Кирил по повод неговата 75-годишнина

Поздравление на Предстоятеля на Полската Православна Църква до Московския Патриарх Кирил по повод неговата 75-годишнина


Блаженият митрополит Варшавски и на цяла Полша Сава поздрави Светейшия Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил със 75-годишнината от рождението му.

Ваше Светейшество, Светейший Владико Патриарх!

Защото за мене животът е Христос, а смъртта – придобивка… желая да се освободя и да бъда с Христа, защото това е много по-добро; (Фил. 1; 21,23).

С тези думи светият апостол Павел призовава всички, особено архипастирите на Църквата да съсредоточат своя живот около Христа. Защото ние чрез Него живеем, и се движим, и съществуваме“… (Деян. 17.28). Всеки ден от нашия живот Му принадлежи. Нашият живот и нашата смърт е в Неговите ръце. (Фил. 1.20). Христос ни води през земния живот към съвременната Голгота и ни поставя, като апостол Иоан, в подножието на кръста и пита какво можем още да направим за Църквата.

Той е направил всичко. Ние сме длъжни да запазим това неизчерпаемо богатство, получено на Голгота, т.е. верното пребиваване при Него във вечерта на нашия живот и в утрото на възкресението.

С пасхалното «Христос Воскресе» изправяме потопения в униние свят и той става нов. Никога нашето служение на Христа не е имало такова важно значение, както днес. Грижата за здравото православно църковно семейство се превърна в първостепенна задача на нашето архипастирско служение. Вярата, надеждата, любовта и мъдростта са нашият успех. Смирението и единството – нашата крепост. Словото Божие – нашият меч.

Съдбата на нашата Църква е победата и възкресението. Всичко отминава, а Христос вчера, днес и во веки е един и същ (Ев. 13.8). Той е крайъгълният камък. Ние със своята Църква сме фундамент, върху Него построен.

Ваше Светейшество! Навършват се 75 години от Вашия земен живот и Вашето Патриаршеско православно свидетелство във вярата. През тази година отбелязваме също 45 години на Вашето епископско служение и 12 години Патриаршеска служба.

Ваше Светейшество! Вие като устойчив фундамент държите стените на Руската Православна Църква. Приемате върху себе си всички удари на вълните на съвременния свят. Под Вашия мъдър архипастирски омофор се развива Руската Църква и много от това щедро се раздава на цялото православие, намиращо се в криза днес.

Приветствам Ваше Светейшество със 75-годишнината и желая много духовна радост, здраве и успешна борба за спасението на мнозина.

С благодарност си спомням за пребиваването на Ваше Светейшество на полска земя. Вашето Патриаршеско благословение и свидетелство на Господнята истина пред нашето общество остава в сила и до днес. И за това нека спаси Вас Господ!

Още веднъж, приветствайки Ви със 75-годишнината, братски прегръщам Ваше Светейшество и възкликвам: Многая лета! Светейши Владико!

С любов в Христа,

+Сава,
Митрополит Варшавски и на цяла Полша

Източник: mospat.ru

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal