Поздравителен адрес от Видинския Митрополит Даниил до участниците в конференцията „Съборността на Църквата – богословски, канонически и исторически измерения“, Киев


Поздравителен адрес от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил до участниците в конференцията „Съборността на Църквата – богословски, канонически и исторически измерения“, състояла се на 11 ноември т.г. в Киевската духовна акадения и семинария, Киево-Печерска лавра, гр. Киев, Украйна.

Ваше Блаженство,
Ваши Високопреосвещенства, Преосвещенства,
Боголюбиви отци,
Уважаеми участници и гости на конференцията „Съборност на Църквата – богословски, каноничeски и исторически измерения“,

Моля, приемете нашия братски поздрав в Христа!

Благодарим на организаторите от Киевската духовна академия и семинария за поканата да участваме в този форум – това за нас е висока чест. Поради ангажираността ни с нашите преки задължения в епархията ни, не успяхме да се подготвим за участие с доклад, но същевременно не сме безразлични и желаем да изразим нашата съпричастност към разглежданата тук проблематика.

Убедени сме, че поради живата връзка между въпросите на които е посветена настоящата конференция и предизвикателствата сред които живее днес Украинската православна църква този форум не може да се ограничи до един чисто научен формат.

Украинската православна църква наживо се сблъска с проблемите пред съборността на Църквата днес, когато живеейки с агонията на разделението сред православния народ на Украйна изпитва върху себе си и нарушаването на доскоро съществувало общение между нея и определени поместни църкви или отделни иерарси, като самата тя с нищо не се е променила, не е нарушила нищо от вярата, от правилата и Свещеното Предание на Църквата.

Без никакъв повод от неина страна, без неиният предстоятел – Блаженнейшият Киевски и на цяла Украйна митрополит Онуфрий и целокупната йерархия на Украинската православна църква да е престъпила или нарушила нещо от догматите или свещените канони, което да е достойно за осъждане, тя беше счетена като несъществуваща и на неината територия беше създадено ново „църковно формирование“ от разколнически групи, което да заеме нейното място.

Нещо нечувано и невиждано. Очевидно е, че когато невинния е считан за виновен тук има вопиюща неправда. Очевидно е, че едно такова нещо, когато се случва в Църквата, „която е стълб и крепило на истината“ имаме грубо погазване на църковните правила, а когато подобни деяния се опитват да бъдат наложени като норма тук става въпрос за сериозно отстъпление от църковното предание.

Това от своя страна е реално предизвикателство пред съборността на Църквата: ще съумеем ли днес като живи членове на Едната, Свята, Съборна и Апостолска Църква да отстоим своята идентичност като живо и органично Христово тяло и да разрешим съществуващите болезнени проблеми съгласно истините на Православната вяра и свещените канони или ще живеем в агонията на нарушеното общение и разделението.

Ние не веднъж, аргументирано според силите ни сме изразявали мнение по някои от въпросите, които са в дневния ред на настоящата конференция, мнение, което убедено по съвест и дълг поддържаме и отстояваме.

Вярваме, че трудовете на всички участници и организатори на конференцията ще допринесат да се видят дискутираните проблеми в детайли и дълбочина.
Желаем успешно провеждане на конференцията! Надяваме се и се молим Господ да даде разбиране и благополучно разрешение на църковния въпрос в Украйна чрез единодушното съгласие в истината на всички поместни православни църкви – живи членове на Едната, Свята, Съборна и Апостолска Църква за слава Божия!

С дълбоко уважение и обич в Христа,

+Видински митрополит Даниил

Източник: facebook.com/Vidinska.mitropoliya

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal