Патриарх Порфирий за Патриарх Павле: Той беше обичан преди всичко заради неговата скромност


17.11.2021

На 15 ноември 2021 г., на дванадесетата годишнина от кончината на приснопаметния патриарх Павле, Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий отслужи архиерейска света Литургия в манастира Раковица край Белград.

Съслужиха му Негово Преосвещенство Марчанският епископ Сава (Бундало) и духовници от Белградско-Карловацката архиепископия.

В края на св. Литургия, преди панихидата, която се отслужи на гроба на блаженопочившия патриарх Павле, Негово Светейшество произнесе слово за великия йерарх на Сръбската православна църква.

„Братя и сестри, събрали сме се да почетем приснопаметния Патриарх Павле. Днес се навършват точно дванадесет години, откакто Господ го призова в обятията Си. Паметта за блажения патриарх Павле е жива и силна в сърцата на всички православни християни, но и в сърцата на много хора, които са имали възможността да го срещнат, да разговарят с него, да чуят думите му. Затова днес словото му продължава да живее в нашата Църква и в душата на нашия народ. Думите му са все така актуални със своята сила и истинност, и продължават да носят утеха в предизвикателствата и изпитанията, пред които е изправен всеки отделен човек, но и цялата нация.

Изреченото от блажения патриарх Павел е насъщно и днес, защото не е празно човешко философстване, изпълнено със суета и гордост, и думите му винаги честно са отразявали неговия живот. Той говореше това, което чувстваше и в което вярваше – но и това, което казваше, беше част от живота му и съкровения му опит. Освен това свидетелстваше и словото на Евангелието, словото на Църквата, думите на Христовите апостоли, думите на самия Господ… Затова не само паметта за него е жива, но той самият продължава да живее и днес, защото е жив в Господа, защото нашият Господ е жив и Той е, Който дава живот на всеки един от нас без изключение.

Напълно спонтанно хората проявяваха обичта си към патриарх Павел, но чрез това изразяваха и обичта си към своята Църква, любовта към Бога. Приснопаметният патриарх имаше много добродетели, но това, което ги укрепяваше, беше неговата скромност. В лицето на патриарх Павле Църквата показа това, от което всички имаме нужда: душевен мир, скромност и търпение. Знам, че поради неговите добродетели, Бог със сигурност чува молитвите му. Вечна и блажена да бъде паметта му. Амин!“

Източник: pravoslavie.bg

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal